Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärgårdsbo fick hjärtattack – felbedömdes

Fallet gavs låg prioritet av SOS Alarm men på sjukhuset kunde vårdpersonal konstatera att mannens smärtor var en akut hjärtinfarkt.

Annons
Foto: Hasse Holmberg / Scanpix / TT

Patienten har berättat att han blivit utskriven från sjukhuset i Norrtälje tidigare den dagen. När han kom hem så mådde han dåligt. En anhörig till mannen ska då ha bestämt sig för att ringa SOS Alarm som gav fallet låg prioritet.

Efter att mannen blivit för till sjukhus gick det att konstatera att han hade fått en akut hjärtattack, varpå han skickades till Danderyds sjukhus för en akut operation. Mannen själv menar att han varit nära att förlora livet.

Inspektionen för vård och omsorg har tagit ett beslut om att SOS Alarm brustit i handläggningen av patienten. De skriver att det är svårt att diagnosticera en hjärtinfarkt över telefon, men menar ändå att SOS Alarm gjort fel bedömning av patientens symptom. Däremot är det inte säkert att transporttiden till sjukhuset hade kunnat kortas, då helikopter av väderskäl inte kunde ta sig ut till ön där mannen bor, enligt IVO.

Rättelse: Det tog cirka 2 timmar för mannen att föras till sjukhus, inte fem timmar som det tidigare felaktigt angavs på flera ställen i artikeln.

Mer läsning

Annons