Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skäm bort mamma med vårgott

Mors dag, pingst eller allmänt lyckliga vårkänslor spelar ingen roll. Visst vill vi fira våren med en fest i goda vänners lag! Bergby gårds kökschef Lotta Carlberg har dukat upp långbordet med supergod, varierad och vacker buffémat beräknad för tio till tolv gäster där det mesta kan förberedas i god tid före gästernas ankomst. - Det ska vara enkelt, men se arbetat ut - då blir en buffébjudning som allra bäst, säger Lotta Carlberg.

Annons

Hemrökt laxstubbe med lingonkräm och äppelgelé

640 gram lax

Pepparblandning allt ska grovmalas:

1 msk rosépeppar

1 msk grönpeppar

1 msk gourmetsalt

1 msk svartpeppar

Rimning

100 gram salt

100 gram socker

Gör så här

1. Börja med att skinna laxbiten. Blanda rimningen och gnid in den i laxen, låt stå cirka en timme.

2. Dela laxen i tre delar och skär dem sedan i tio centimeter långa bitar, rulla in dem i plastfilm så att de blir som korvar.

3. Koka upp vatten och slå det över laxen. Låt stå i cirka tre minuter, innertemperaturen ska vara 3638 grader. Kyl ned.

4. Ta av plasten och rulla laxen i pepparblandningen.

5. Använd en röklåda och rök laxen i 36 minuter.

Lingonkräm

80 gram lingon

80 gram mascarponeost

Gör så här

1. Blanda lingonen och mascarponeosten.

2. Smaka av med salt och peppar.

Äppelgelé

0,25 dl äppelmos

2, 5 dl äppelcider

0,5 äpple, syrligt, skalat och fint tärnat

3 gelatinblad

1 msk pepparrot

En halv spansk peppar, urkärnad och fint hackad salt och peppar efter smak

Gör så här

1. Lägg plastfolie i en form, 510 centimeter hög. Låt äppelmos och äppelcider koka ihop cirka 10 minuter.

2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 10 minuter. Ta sedan upp gelatinbladen och låt smälta i äppelciderkoket.

4. Blanda ned resten av ingredienserna, smaka av med salt och peppar.

5. Häll upp i den plastade formen och låt svalna. Skär gelén i tunna skivor och lägg under laxen vid serveringen, toppa med lingonkrämen.

Lime- och pepparmarinerade kycklingspett

6 kycklingfilér

1 lime (skal och saft)

2 msk krossad rosépeppar

2 msk krossad grönpeppar

olja, salt och peppar

Gör så här

1. Dela kycklingen på längden, blanda limen och pepparen med olja.

2. Lägg ner kycklingen i marinaden, salta och peppra och låt det hela ligga ett par timmar i kylskåp.

3. Trä upp kycklingen på blötlagda spett och stek i stekpanna mellan sju och åtta minter vänd dem efter halva tiden och kolla att köttet är helt genomstekt.

4. Servera spetten ljumna eller helt kalla.

Mangochutneysås till kycklingen

3 dl creme fraiche

1 dl mangochutney

0,5 dl kokos

Gör så här

Blanda ihop allt till en sås, salta och peppra. Låt stå kallt före servering.

Limeparfaittårta

2 ägg

1 dl strösocker

1,5dl vispgrädde

2 dl lätt creme fraiche

1 lime (rivet skal och saft)

1 tsk vaniljsocker

3 digestivekex

Gör så här

1. Skilj äggens vitor och gulor från varandra och vispa vitorna till fast skum i en skål för sig.

2. Vispa därefter äggulor och socker pösigt för sig.

3. Vispa även grädden för sig.

4. Tillsätt creme fraiche, rivet limeskal, limesaft och vaniljsocker till de vispade äggulorna och blanda ner vispgrädden.

5. Kläm fast ett bakplåtspapper i en 26 centimetersform med löstagbar kant. Smula digestivekexen och strö dem i botten på formen och häll i smeten.

6. Frys tårtan i minst tre timmar. Ta sedan fram och tina den 1015 minuter före serveringen.

7. Garnera med jordgubbar och citronmeliss.

Gräddad lax surprise med vårprimörer och räkor

800 gram färsk laxfilé

2 äggvitor

1 ägg

2 tsk tomatpuré

2 msk konjak

2 tsk salt

1 krm cayennepeppar

5 dl mellangrädde

1 dl hackad dill

Garnering:

500 gram oskalade räkor

100 gram färsk sparris

0,5 liter småbladig ruccola

2 avocador plus 1 msk pressad citron

1015 körsbärstomater

ärtskott eller dill

Gör så här

1. Värm ugnen till 150 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en 24 centimetersform med löstagbar kant.

2. Skär laxköttet från skinnet och skär köttet i bitar.

3. Finfördela laxen i matberedare. Tillsätt ägg, tomatpuré, konjak, salt och peppar och slutligen grädden lite i taget. Rör till sist ner dillen för hand.

4. Häll smeten i formen, släta till ytan och grädda i nedre delen av ugnen cirka 50 minuter. Vid 70 graders innertemperatur är laxsidan gräddad. Ta ut och låt den stanna till cirka 10 minuter innan den läggs upp och serveras varm eller ställs att kallna helt.

5. Garnera med räkor, sparris och övrig garnityr.

Filodegsinbakad gubbröra (24 stycken)

1,5 gul lök

6 hårdkokta ägg

1 burk ansjovis (125 gram)

1 kruka dill

Paketen

250 gram filodeg

2 uppvispade ägg

18 långa gräslöksstrån

Gör så här

1. Skala och hacka lök och ägg, ansjovisfiléer och dill.

2. Blanda det hackade till en god gubbröra.

3. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg degarken två och två och skär dem i cirka tio gånger tio centimeter stora rutor.

4. Lägg en matsked gubbröra på vardera och vik ihop till paket. Pensla med ägg för att klistra skarvarna.

5. Bind om ett gräslöksstrå, pensla med ägg och grädda 15 minuter.

Smördegskuddar med rökt hjort och pepparrot

1 paket färdiga smördegsplattor

Fyllning

100 gram rökt, skivad hjortstek, fint strimlad.

1 litet, finhackat granny smith-äpple

1 pressad vitlöksklyfta

10 gram färskriven pepparrot

0,5 kruka hackad gräslök

1 liten finhackad rödlök

2 dl creme fraiche

knappt 1 tsk salt

1 krm nymald svartpeppar

Gör så här

1. Skär ut fyrkanter fyra gånger fyra centimeter, grädda i 225 grader i tre till fem minuter. Låt kallna, skär ut ett lock.

2. Blanda fyllningen, smaka av och fyll kuddarna inför serveringen. Garnera eventuellt med krasse.

Endivebåtar med rökt sik och romsås

0,5 dl majonnäs

2 dl lätt creme fraiche

0,5 dl hackad dill

1 burk röd stenbits- eller ishavsrom (100 gram)

0,5 tsk salt

Till servering

3 endiver

300 gram rensad rökt sik eller annan rökt fisk

Gör så här

1. Blanda såsen.

2. Lägg en klick sås på varje blad och därpå en bit (30 gram) rökt sik.

Sausageroll mouchup (20 stycken)

1 rektangulär smördeg (250 gram)

6 chorizokorvar

1 ägg

5 msk blått vallmofrö

5 msk sesamfrö

Mouchup

4 msk svensk senap

4 msk ketchup

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär av ändarna på korvarna.

2. Rulla ut degen och placera en korv på degens kortsida och rulla in korven. Pensla med ägg så att skarven fäster och skär av degen. Upprepa med alla korvarna.

3. Pensla med ägg, rulla i fröblandningen och skär rullarna i önskad storlek.

4. Grädda på plåt, eventuellt med bakplåtspapper, cirka 15 minuter och servera ljummen med senap blandad med ketchup.

Vitlöksmarinerade champinjoner

500 gram färska champinjoner

10 centimeter purjolök

0,5 olivolja

1 msk vinäger

2 klyftor vitlök

salt och peppar

Gör så här

1. Klyfta svampen och hacka purjolöken fint.

2. Blanda olivolja ochvinäger.

3. Pressa i vitlök, krydda med salt och peppar.

4. Fördela dressingen över svamp-lökblandningen, blanda om försiktigt.

Förbered gärna rätten dagen före och förvara i kylen.

Marinerade sockerärtor

300 gram sockerärtor

0,5 dl olivolja

2 klyftor vitlök

timjan, salt och peppar

Gör så här

1. Strimla sockerärtorna fint i långa strimlor.

2. Pressa i vitlök, blanda i olivoljan. Krydda med färsk timjan, salt och peppar. 3. Fördela dressingen över sockerärtorna.

Rädisor på saltbädd

flingsalt

rädisor

Gör så här

1. Lägg rädisorna i kallt vatten före serveringen så att de blir riktigt krispiga.

2. Strö ett lager flingsalt på ett vackert serveringsfat. Placera rädisorna på fatet.

Potatissallad med fetaost och valnötter

1,5 kilo potatis

300 gram fetaost

20 cocktailtomater

1 rödlök

1 paket ruccolasallad

50 gram valnötter

Dressing

1 dl olja

3 msk vinäger

vitlök

salt och peppar

Gör så här

1. Koka potatisen och låt svalna en stund.

2. Skiva den kokta potatisen och tärna sedan fetaosten.

3. Dela tomaterna i halvor, ansa ruccolan och skiva löken.

4. Blanda dressingen och pressa i vitlök.

5. Blanda ihop allt och strö över valnötterna.

Gröna kikärtskulor

200 gram kokta kikärtor

2 kokta potatisar

1 gul lök

2 msk vetemjöl

vitlök, spiskummin, salt och peppar

ruccola

Gör så här

1. Mosa kikärtorna tillsammans med potatisen och hacka löken fint.

2. Krydda med salt, peppar, spiskummin och vitlök smaka av.

3. Tillsätt vetemjölet och forma smeten till kulor.

4. Stek kulorna i panna på medelvärme i cirka fem till sju minuter.

5. Finhacka ruccolasalladen och rulla kulorna i hacket. Serveras ljumna.

Mer läsning

Annons