Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska konsten alltid gå fri?

Klotter är fult. Riktigt fult.
Någon enstaka gång kan klotter vara roligt, som när någon skrev ”Salming lever” på en bergvägg strax efter ishockeylegendaren Börje Salming gjort sin första match i Sverige på många, många år. Men oftast är klotter bara fult och meningslöst.

Annons

Det är också därför de allra flesta tycker mycket illa om klotter. Därför blir så många provocerade av att en student vid Konstfack gjort ett examensarbete som bestått i att spraya ner en tunnelbanevagn med svart färg och göra en film av detta. Än fler blir provocerade av att klottrarens handledare på Konstfack godkänt examensarbetet.

Bland ”kulturfolket” är man dock inte lika fördömande. Där tycker man att det blivit för mycket ”tjafs” runt filmen, och att detta förhindrat en ”nyanserad debatt om graffiti som konstart”.

Detta är inte första gången i år som Konstfackprojekt skapat debatt. En annan Konstfackelev, Anna Odell, gav upphov till stora rubriker för ett par veckor sedan när hon i ett annat examensarbete spelade psykotisk och självmordsbenägen och lät sig tas om hand av psykvården.

Även Anna Odell fick utstå hård kritik för att hon orsakat stora kostnader för samhället och hon har också polisanmälts. Även Anna Odell fick dock stort stöd från ”kultureliten”.

Konst skall provocera. Konst skall vidga ramarna. Konst skall skapa debatt.

Visst är det så. Men innebär det verkligen att man kan göra vad som helst, kalla detta för konst och därmed gå fri från allt ansvar för de skador som ens handlingar har orsakat? Kan man till exempel misshandla en annan människa och kalla detta för konst?

Ivar Björkman, Konstfacks rektor, säger nu att skolan inte ställer sig bakom verk som tillkommit genom olaglig handling. Det är bra. Men det räcker inte. Även lagliga handlingar kan skada människor och orsaka stora kostnader för samhället.

Och något fel måste det vara på det interna klimatet på skolan när det anses som god konst att klottra och krossa fönster på en tunnelbanevagn och låta sig omhändertas av psykvården efter ett fingerat självmordsförsök. Det är lätt att få uppfattningen att det blivit ett självändamål för eleverna att provocera så mycket som möjligt.

Dagspressen har insett att det inte räcker med de lagar som finns för att utforma regler som gör att inte människor tar skada. Pressen har därför frivilligt skapat sina egna etiska regler. Förhoppningsvis kan händelserna vid Konstfack medföra att det skapas liknande etiska regler på konstområdet. För självklart går det att göra konstverk som provocerar, utmanar och vidgar ramarna samtidigt som man inte överskrider etiska regler.

Mer läsning

Annons