Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju år i bostadskö

Sju år.  Så lång är väntetiden på en lägenhet i Norrtälje. Samtidigt behövs det enligt Hyresgästföreningen 158 000 bostäder i hela Sverige för att täcka in efterfrågan från 245 000 20-27-åringar som saknar men behöver en egen bostad.

Annons

Bostadsbristen för unga är ett enormt problem, säger Elsa Reimersson, verksamhetschef på Jagvillhabostad.nu.

Det finns många hinder för en ung person som vill flytta hemifrån och komma ut på bostadsmarknaden. Unga som grupp har en sämre ekonomisk sits än andra grupper, de har lägre inkomst, osäkra anställningsformer och få om ens några tillgångar. Samtidigt kan det ställas krav på referenser från tidigare boenden samtidigt som de hus som nu byggs är väldigt dyra, säger Elsa Reimersson.

Hon deltog på måndagen i seminariet ”Bo Ung - möjligheter och hinder för nya bostäder”. Seminariet, som anordnades av Hyresgästföreningen var ämnat att ge kunskaper om de möjligheter och utmaningar somfinns när det gäller byggandet av nya bostäder. Med fokus framför allt på den ungdomsgeneration som vill ut på bostadsmarknaden.

Utöver Elsa Reimersson talade bland annat Olle Torefeldt, informationschef på Stockholmshem, Ola Ström, kommunikationschef vid Fastighetsägarna Mellansverige samt George Hardt, utredare vid Hyresgästföreningen.

Det här seminariet är ett sätt för oss att väcka intresse hos hyresgästerna och väcka intresse hos politikerna. Det finns ett stort bostadsbehov idag och bostadsköerna är långa, säger Birjer Johnsson vid Hyresgästföreningen Norrtälje.

Ända sedan början av nittiotalet har det byggts för lite bostäder anpassade för unga. Bostadsbristen är inget storstadsfenomen utan är ett problem i hela landet. Hälften av landets kommuner har brist på boende för unga, säger Elsa Reimersson.

Hur ska man motverka bristen?

Byggtakten måste öka, och vi måste bygga varierat. Idag är många bostadssökande utlämnade till andrahandslägenheter med hyror som ofta ligger 40 procent över förstahandshyrorna.

Vad efterfrågar ni?

Hyresrätter med hyror som passar en ung persons plånbok. Vi har inget dunderrecept för hur det ska gå till, men en dialog mellan bostadskonsumenten och bostadsproducenten är viktig.

Hos Roslagsbostäder står just nu 25 000 personer i kö. Siffrorna för hur många av dessa som är aktiva sökande är osäkert. Men för att få en lägenhet i Norrtäljetätort måste man idag, från den dag då man anmält sig till kön, vänta ungefär 7 år.

Tommy Larsson: Bygg billiga lägenheter

Det har varit brist på ettor och tvåor i många år Jag tror att om man skulle satsa på att bygga billiga lägenheter i Norrtälje så skulle de fyllas upp snabbt, säger Tommy Larsson, 22 år, student och boende vid Campus Roslagen.

Tommy studerar på distans men bor tillsammans med sin flickvän i en studentlägenhet på 43 kvadratmeter. En av de större lägenheterna på Campus. För honom är Norrtälje ”hemma” och medan han pluggar är hans boende säkrat. Men när studietiden är över vet han inte riktigt hur det kommer att gå.

Jag har haft kompisar som stått i kö i flera år utan att få någon lägenhet. Mina erfarenheter säger mig att det är svårt att få tag i en hyresrätt när man är ung. Någon gång skulle jag kunna tänka mig att köpa en lägenhet, men då måste man ha en trygg anställning och en säker ekonomi. Jag tror inte att banken beviljar lån till de som precis fått ett jobb. För de flesta som flyttar hemifrån är en billig hyresrätt det lämpligaste, säger Tommy Larsson.

Han jobbar extra på Willys utöver studiebidrag och studielån. Flickvännen jobbar även hon extra. Hyran på deras 1.5:a ligger på 5.800 kronor, och då ingår bland annat el, tv och internet samt två hyresfria månader på sommaren.

Mitt idealboende skulle vara en tvåa med ungefär samma hyra som nu.

Tror du att du kan hitta en sådan i Norrtälje?

Nej, jag tror ju inte det. Jag är villig att flytta en bit för ett boende, vi har tittat på till exempel Rimbo som ett alternativ.

Hur ser du på framtiden?

Min förhoppning är att få en hyresbostad, en trygg anställning och sedan efter ett par år köpa mig en bostad. Men det ser tufft ut, säger han.

Mer läsning

Annons