Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex års fängelse för mordförsök

”Ska jag dö på den här skitiga bakgatan”, tänkte den knivskurne mannen med blodet forsande från halsen. Men så lyckades han stoppa ett par personer. De räddade troligen hans liv. Nu har gärningsmannen dömts till sex år och tre månader i fängelse för mordförsök.

Annons

De båda männen känner varandra sedan tidigare och den ödesdigra dagen den sista maj hade de tillbringat ihop på en parkbänk vid Elverksbron där de drack alkohol. Så långt minns de båda männen samma händelseförlopp. Men sedan var det den knivskurne som i Norrtälje tingsrätt redogjorde för vad som hänt. 

Han vittnade att de framåt kvällen gick förbi vid bygget mellan Billborgsgatan och Bangårdsgatan i centrala Norrtälje. Där hittade de en del verktyg som de stoppade på sig. Och det var då, helt utan förvarning, som 46-åringen knivskar sin kamrat i halsen innan han fortsatte vidare mot busstorget.

Med blodet forsande från halsen stapplade mannen ut i gatan och fick stopp på en bil. Paret i bilen larmade polis och ambulans. Kort efteråt kom ännu en kvinna förbi. Hon greppade en kudde i en bil och tryckte den mot såret. När mannen kom till sjukhus konstaterade läkare att en ven i halsen var avskuren. 

46-åringen redogörelse för kvällen var kortfattad. Han sade att han varken kunde erkänna eller förneka gärningen eftersom han helt saknar minnesbilder från vad han har haft för sig vid den aktuella tidpunkten.

Under rättegången sade den knivskurne att han mått dåligt efter händelsen. Han sa även att det kändes mycket obehagligt att ha namngett en barndomsvän som gärningsman. Även gärningsmannen uppgav att han mått dåligt eftersom han inte vet vad han har gjort. Han sade också att om han vetat att han skadat sin kamrat hade han naturligvis tagit på sig skulden för det.

Förutom fängelsestraffet ska 46-åringen betala 112 000 kronor i skadestånd till den knivskurne. 46-åringen dömdes även för att ha misshandlat en man i Hallstavik i mitten av december i fjol. Han kommer att sitta kvar i häkte tills domen mot honom vinner laga kraft.

Åsa Forsberg  [email protected]

Mer läsning

Annons