Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semlor

Liten, stor eller mittemellan? När du bakar dina egna semlor kan du själv bestämma storleken på de omtyckta bullarna stuffade med vispad grädde och mandelmassa - antingen i klump eller utspritsat i grädden, också det ditt egna val. Vit sirap i degen ger rätt fluffighet, medan de något mindre onyttiga semlorna fyllts med vispad mellangrädde.

Annons

Ingredienser (8-10 st):

2,5 dl mjölk

50 gr jäst

50 gr smör, rumsvarmt

0,5 dl vit sirap

0,5 tsk kardemumma

1 krm salt

1 ägg

ca 8 dl vetemjöl+lite mjöl till utbakning

Fyllning:

ca 250 gr mandelmassa

ca 3,5 dl vispad grädde

Gör så här:

Värm mjölken till 37 grader, vispa ut jästen i vätskan. Tillsätt smöret i klickar och fortsätt med sirapen, kardemumman, saltet och ägget. Arbeta ner mjölet, mängden beror lite på hur stort ägget är - degen ska inte bli för hård, utan hållas så lös som möjligt. Lät jäsa degen i ca 30 minuter eller tills den blivit ungefär dubbelt så stor.

Dela degen i 8-10 bitar och rulla till bollar. Låt jäsa på bakplåtspapper på plåt i ytterligare 30 minuter.

Grädda bullarna i 225 graders ugnsvärme i ca 10 minuter.

Dela de avsvalnade bullarna med vass kniv och fyll med mandelmassan och vispgrädden. Den som vill ha mandelmassan utblandad i grädden kan lösa upp mandelmassan i lite kallt vatten med hjälp av en gaffel eller med elvispens degkrokar (vid större mängder). Lägg på locket och garnera semlorna med lite skiktat florsocker.

Mer läsning

Annons