Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semester på fyra hjul utan tak

Att åka ut på bil- eller husvagnssemester under sommaren är inget nytt. Men att åka på fyrhjulingssemester, som Pelle och Birgitta Winnersjö gjort, hör till ovanligheterna.

Annons

Med hjälm på huvudet och motorcykelställ på kroppen startade de i Sättraby, söder om Edsbro, för att ge sig av norrut. De kom hela vägen upp till Ockelbo där de vek av inåt landet för att köra ner längs Siljan. En vecka och 135 mil efter avfärden kunde de parkera sin fyrhjuling hemma igen. En rejäl erfarenhet rikare.

Jag hade faktiskt tänkt försöka skriva en egen text om resan och ge till er, säger Pelle Winnersjö. 

Allt började för tre år sedan när Pelle kände att han ville prova något nytt, och köpte en 650-kubiks fyrhjuling.

Folk frågade varför vi inte köpte en ny bil. Det är för att det här faktiskt är roligt att köra. 

Efter tre år fulla av helgutflykter i Roslagen bestämde sig han, hans fru Birgitta och ett par bekanta, som också har en fyrhjuling, för att att åka ut på en långresa.

Vi satt två på varje fyrhjuling, och eftersom vi har intercomsystem i hjälmarna så kunde vi hela tiden prata mellan hojarna. 

Sällskapet körde ungefär 20 mil per dag. Mat- och badpauser varvades med långa körpass, precis som under vilken bilsemester som helst.

Pelle Winnersjö, som i grund och botten ser sig själv som en båtmänniska, liknar transportsättet vid segling.

De påminner på sätt och vis om varandra. Man vill åt känslan av att vara ute och åka lika mycket som man vill komma fram. 

Han passar även på att beskriva semestern som en perfekt blandning mellan bil- och motorcykelsemester, eftersom de kunde njuta av friheten i körningen samtidigt som de hade tillräckligt mycket plats för packningen. Han har själv kört en del motorcykel i sina dagar, men har inga problem att utse favoritfärdmedlet.

Fyrhjulingen är helt klart roligare, säger han. 

När du är ute med fyrhjulingen, händer det aldrig att du tänker: Varför tog jag inte bilen? Det är det många som frågar, men faktiskt inte. Jag är ju ute efter en adrenalinkick och att vara iväg med fyrhjulingen är ett litet äventyr. 

Inte ens när det regnar? Jag är av den gamla åsikten att det inte finns något dåligt väder. 

Nils Eriksson

[email protected]

Mer läsning

Annons