Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt upp SAS på säljlistan

Flygbolaget SAS har problem. Bolaget gick med sex miljarder kronor i förlust i fjol, och skall nu genomföra ytterligare ett sparpaket.
Dessutom skall SAS-ledningen ta in ytterligare sex miljarder kronor från sina ägare via en nyemission. Detta är inte helt unikt. Flera andra svenska storföretag måste också ta in pengar från sina ägare. Men det är bara SAS som har svenska staten som huvudägare.

Annons

Staten äger drygt en femteldel av SAS. Det innebär att staten måste bidra med drygt en miljard kronor i nyemissionen. Och det kommer man också att göra, har alliansregeringen bestämt. En proposition med det innehållet kommer inom de närmsta dagarna att lämnas till riksdagen.

Regeringen gör fel. I alla fall i princip. Det finns ingen anledning för svenska staten att vara storägare i ett flygbolag. Istället för att lägga i mer pengar i SAS, borde därför svenska staten sälja sina SAS-aktier, eller åtminstone låta bli att lägga in mer pengar.

Tyvärr är detta omöjligt. I alla fall just nu. Ingen vill i dagsläget köpa SAS vem vill köpa ett företag som går med många miljarder i förlust? Och inte heller kan svenska staten låta bli att delta i nyemissionen om inte största ägaren gör detta kommer nyemissionen att misslyckas, och risken är då uppenbar att bolaget går i konkurs.

Så tyvärr måste svenska staten pytsa in en dryg miljard i SAS. Däremot bör regeringen göra klart att det inte blir mer pengar, och att svenska staten har för avsikt att sälja sina aktier i SAS så fort som detta blir möjligt.

För konstigt nog finns inte SAS med på den försäljningslista som alliansregeringen presenterade när man tillträdde. Där bör SAS nu omedelbart sättas upp på denna lista. Det finns ingen anledning för staten att äga ett flygbolag, lika lite som det finns anledning för staten att äga en bank eller ett företag som tillverkar sprit.

Dessutom kommer regeringen få stöd för sin försäljning från Miljöpartiet. Miljöpartiet har alltsedan alliansregeringen gjorde sin försäljningslista ifrågasatt varför inte SAS funnits med där. Miljöpartiet har också gjort klart att man nu inte vill ge mer pengar till SAS. Istället för mer pengar till flyget vill man satsa på utbyggda järnvägar.

Miljöpartiets linje delas knappast av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Båda dessa partier är minst sagt positiva till statligt ägande.

Det finns alltså många skäl för regeringen att sätta upp SAS på försäljningslistan. Dels ideologiska: staten skall inte äga flygbolag. Dels ekonomiska: SAS är ett förlustföretag och riskerar att så förbli under flera år. Och dels taktiska: en försäljning av SAS skapar en stor spricka inom oppositionen.

Mer läsning

Annons