Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt färg på vardagen

När NT ber Rodengymnasiets restaurangelever om hjälp att muntra upp trista februari står färgglad paprika- och chilibulgur med lax och ugnsrostade rotfrukter med skinka och dijoncreme på menyn.

Annons

Ugnsbakad lax med paprika- och chilibulgur

Paprika- och chilibulgur (4 port)

1 röd paprika

1 gul paprika

1 grön paprika

2 chilifrukter

3 dl bulgur

600 g lax i portionsstorlek

Sweet and hot-sås

2 pressade apelsiner

1 matsked finhackad ingefära

1 dl sweet chili sås

1. Tärna paprikorna i knappt i centimeterstora bitar, finhacka sedan chilin i små bitar.

2. Sätt ugnen på 150 grader. Koka bulgurn enligt anvisningar på paketet. Portionsstycka laxen och krydda med salt och peppar.

3. Ställ in laxen i ugnen i 10 minuter. Gör i ordning såsen under tiden. 4. Pressa två apelsiner och finhacka ingefära. Lägg apelsinsaften och ingefäran i en kastrull och slå på sweet chili såsen.

5. Koka ihop såsen till lagom konsistens. Fräs grönsakerna i lite olja, och vänd ner dem i bulgurn. Krydda med salt och peppar och smaka av före servering.

Rostade rotfrukter med skinka och dijoncreme (4 port)

800 g blandade rotfrukter

t.ex. potatis, palsternacka, rödbetor, morötter mm.

Olja

Salt

Peppar

160 g skivad skinka

2 dl creme fraiche

2 msk senap

1 msk kalvfond

Skala rotfrukterna och skär dem som klyftor. Vänd runt rotfrukterna i olja, salt och peppar. Lägg på plåt och iIn i ugnen i 175 grader tills de blir mjuka, ca 20 min.Vispa creme fraiche tills den blir tjock och tillsätt senap och kalvfond.

Dekorera med t.ex. basilika.

Mer läsning

Annons