Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på bönorna!

Som certifierad barista är termer som ristretto, lungo och macchiato vardagsmat. Men för egen del föredrar Englandsfödda Camilla Kilburn faktiskt te. - Jag dricker nog bara två, tre koppar espresso om dagen, säger hon. Köket bjuder på kafferecept från Café Stadt.

Annons

 * Ristretto: En ”förkortad”, mycket stark, espresso.

* Lungo: En ”förlängd” espresso som är betydligt svagare än en vanlig espresso.

* Caffé con panna: espresso toppad med vispad grädde.

* Caffé con gelato: Nybryggt espresso som får rinna över en kula glass i ett litet glas.

* Caffé Americano: Espresso bryggt med extra mycket vatten, brygg espresson som vanligt - fyll på med mer varmt vatten.

* Macchiato: Espresso med 2 msk skummad mjölk (espresson ska bara fläckas med mjölk - macchiato=fläck).

* Kanel, kardemumma eller rosépeppar är goda smaksättare till din espresso. Ta kryddorna direkt i espressopulvret och brygg sedan som vanligt.

* En klyfta pressad lime är gott i espresson!

* Smaksätt din latte med olika godsaker, exempelvis:

Romerska bågar

Fröna från en vaniljstång

Rivet apelsinskal

Krossade polkagrisar

Islatte a la Stadt (1 port)

1 dubbel espresso

1 kula gräddglass, vanilj

1. Häll upp kaffet i ett högt glas, fyll upp med kall mjölk.

2. Toppa islatten med mjölkskum och eventuellt också grädde.

Chocoffee (1 port)

1 kopp bryggkaffe

1 kopp varm drickchoklad (oboy)

vispad grädde

kanel

1. Blanda lika delar nybryggt kaffe med varm choklad.

2. Toppa med vispad grädde och lite kanel.

Mocca (1 port)

1 dubbel espresso

1 msk oboypulver

varm, skummad mjölk

1. Rör ihop espresso och chokladpulver och tillsätt varm, skummad mjölk.

2. Pudra över lite kakao.

Oreoespressmilkshake (2 port)

4 oreocockies (amerikanska chokladkakor)

1 dubbel espresso

2 kulor vaniljgräddglass

3 dl mjölk

1. Kör allt i mixer.

2. Toppa med grädde eller mjölkskum.

Mer läsning

Annons