Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Särbo till avliden miljonär får ärva

Rimbokvinnans särbo dog för två år sedan. Först nu får hon ut arvet på 2,8 miljoner kronor.

Annons

Mannen, som var bosatt i Enskede, dog under hösten 2006. Enligt bouppteckningen efterlämnade han Allmänna arvsfonden som arvinge och enda dödsbodelägare. Enligt bouppteckningen uppgick mannens förmögenhet till drygt 2,8 miljoner kronor. Bland tillgångarna ingick bland annat en en fastighet i Dalarna.

Mannen hade skaffat en blankett för att skriva sitt testamente men han aldrig skriva klart det innan han avled. Efter mannens död ansökte Rimbokvinnan därför om att arvet helt eller delvis skulle gå till henne. Nu, efter två års väntan, har regeringen genom arvsfondsenheten vid kammarkollegiet beslutat att kvinnan ska få ut arvet.

Anledningen till att det har tagit så lång tid är att paret var särbos. Enligt kammarkollegiet har det aldrig rått något tvivel om att mannen och kvinnan stod varandra nära men kollegiet har haft tveksamheter kring om paret stod varandra så pass nära som lagen kräver för arv.

Först efter att bekanta till den avlidne mannen har vittnat om att varje gång arvsfrågan kom på tal sade mannen att hans särbo och hennes släkt skulle få ärva hans fastighet i Dalarna. Utifrån det drar kammarkollegiet slutsatsen att mannen sista vilja var att Rimbokvinnan skulle få ärva honom. Tillgångarna hade annars tillfallit Allmänna arvsfonden.

Mer läsning

Annons