Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre service för diabetessjuka

Vätöbon Lennart Flygel är starkt kritisk till att hustrun Edith inte kan få sitt testmaterial för sin diabetes med posten längre.
Nu får han åka till affären på Vätö för att hämta paketet till hustrun, en färd på drygt en halv mil.
– Är det miljövänligt, frågar han sig.

Annons

Edith Flygel, 79, lider av diabetes sedan 20 år tillbaka. Hon behöver, som så många andra diabetiker, lansetter, en sorts sticka för att ta blodprov med och teststickor som mäter blodsockerhalten. Tidigare har Edith kunnat få dessa saker i ett paket som skickats ut med post. 

Nu har landstinget bytt leverantör. Ove Hallqvist är ansvarig för transportverksamheten i landstinget.

Posten idag är ingen post som det var förr. De är bara en av aktörerna inom logistik, och vi har nu valt Schenker som leverantör istället, säger han. 

När Lennart Flygel tog kontakt med NT så var anledningen att han skulle få åka ända in till Norrtälje, en färd på fyra mil tur och retur, för att hämta sitt paket med testmaterial. Lennart Flygel var starkt kritisk till detta. När han ringde och frågade om varför, fick han till svar att det var både miljövänligt och handikappvänligt att hämta på det utvalda utlämningsstället i Norrtälje. 

Efter att NT tagit kontakt med Ove Hallqvist på landstinget, har det nu blivit en ändring. Nu behöver Lennart Flygel bara åka en halv mil till utlämningsstället i affären på Vätö. Men han är ändå fortsatt kritisk till förfarandet.

Varför kan man inte få paketet med posten? frågar han sig.

Det måste ändå vara mer miljövänligt med en promenad på tre minuter till brevlådan istället för att åka bil 4-5 kilometer, säger Lennart Flygel. 

Ove Hallqvist förklarar varför det inte längre går att sända materialet med posten.

Alla har inte egna brevlådor, och bor man i hyreshus går paketen inte ner i brevlådeinkasten. Utomhus kan det bli 50 grader på sommaren och minus 20 på vintern. Materialet håller inte för det. 

Bor man på en ö så kan det gå att få paketet till dörren, men då ska man inte ha broförbindelse och lång väg till närmaste utlämningsställe.

Dessa paket levereras av posten som tidigare. Lennart Flygels hustru Edith omfattas inte av dessa undantagsregler.

Jag tycker det är besvärligt att hämta så här. Men så länge jag har gubben min så går det. Men det borde ju kunna gå att lägga ett paket i brevlådan, säger Edit Flygel.

Christina Gunnarsson

[email protected]

Mer läsning

Annons