Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samiskt kök bjuder vilt

Ren, röding och älg. Granskott, örter och enbär. Gräddöbon Lisa Kråik låter de typiskt samiska råvarorna dominera på middagsbordet.

Annons

Renskavswok med basilikasås

400 g renskav

0,5 st kålrot

1 palsternacka

1 gul lök

2 dl broccolibuketter

4 potatisar

1 morot

1 dl torkad svamp

0,5-1 tsk rosmarin

1 dl köttbuljong

1- 2 vitlöksklyftor

salt peppar

Basilikasåsen:2 dl creme fraiche

2-3 kvistar färsk basilika

1. Bryn skaven i smör, salta och peppra och ta upp köttet ur pannan.

2. Blötlägg svampen. (Lisa använde egenhändigt plockade och torkade trattisar)

2. Skala kålrot, morot, palsternacka och potatis. Riv rotfrukterna grovt.

3. Gör såsen och låt den stå att mogna lite i kylskåp.

4. Skär löken i skivor. Fräs grönsakerna, tillsätt svampen (där överblivet vatten först hällts bort) och smaka av med peppar och vitlök.

5. Lägg tillbaka köttet i pannan, tsmaksätt med rosmarin, låt puttra en liten stund.

Servera med kokt ris och kall basilikasås.

Grillad röding med västerbottenost och romansallad:600 gr röding

salt peppar

2 dl lätt creme fraiche

1 dl riven västerbottensost

2 skivor kavring

kokt potatis

1 kruka romansallad

ärtskott

1. Blanda creme fraiche med osten, smaka av såsen med salt peppar.

2. Tärna kavringen och rosta brödet i en het panna. Skär romasalladen i bitar och potatisen i skivor.

3. Skär rödingen i portions bitar, grilla fisken och krydda med salt och peppar.

4. Servera rödingen med potatis/romansallad. Toppa med västerbottensås och krutonger av kavring, Garnera med ärtskott.

Mer läsning

Annons