Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälj inte ut apoteken

Hur mycket vill vi betala för en allt dyrare medicin? Brant stigande läkemedelskostnader är ett allvarligt hot mot vår sjukvård nu och i framtiden. I detta läge är det fel att sälja ut apoteken.
 

Annons

En numera avliden svärfar, som bland mycket annat också led av hypokondri, åt dussintals olika piller och hävdade att huvudsaken var att man var sjuk. På gravstenen ville han att det skulle det stå: ”Vad var det jag sa?” Nu blev det inte så för humorn har svårt att få ett ord med i laget i sorgens stund.

Själv tänker jag ofta på svärfar Elve som fått sitt namn som nummer elva i en syskonskara på tolv födda barn, inte ovanligt på 1910- och 1920-talet. Många i syskonskaran nådde aldrig vuxen ålder. Med en långt högre barndödlighet än i dag sållade liemannen de något bräckligare från de mest livsdugliga. I dag ganska harmlösa sjukdomar ledde till döden.

Så dog till slut också svärfars mor i barnsäng och ersattes av en styvmor som ansåg att guds ord och ett kok stryk om dagen var den bästa vägvisaren ut i livet. I dag har vårt samhälle nått några steg vidare på civilisationens väg, men ibland finns det skäl att fundera över vår tro att läkarvård och medicin är svaret på alla kroppsliga och själsliga behov.

Jag tänker på de ständigt nya preparaten som ska korrigera ett kanske ovarsamt liv och leverne. Medicinräkningen blir allt längre och dyrare. Snart är det kostnaderna för all ny medicin som likt gökungen tränger andra sjuk- och friskvårdsinsatser ur boet.

Nu har en privatiseringen av apoteken inletts. Många vill vara med och tjäna grova pengar på vår omättliga önskan om läkedom och tröst. I farans riktning ligger emellertid att behovet att rensa bland recepten och i pillerskåpet glöms bort.

Av egen erfarenhet vet jag att nya ordinationer inte alltid leder till önskat resultat utan ibland till det motsatta. Tiden från ordinationen till nästa läkarbesök blir ofta lång och då är risken uppenbar att olika medikament som motverkar varandra tas in helt i onödan. Möjligen har de nya recepten bara lett till ännu mera pengar strömmar in till apotek och läkemedelstillverkare.

Så länge samhället och skattebetalarna är med och betalar medicinen så måste sjukvården bli bättre på att sovra bland preparaten och sortera ut onödiga preparat ur medicinskåpen. Ordinationer får inte motverka varandra. Det motsägelsefulla är nämligen att många av oss, särskilt vi som blivit lite äldre, ofta blir sämre i stället för bättre av för mycket medicin.

Huvudsaken är inte att man är sjuk, även om man är hypokondriker, utan att man blir frisk. Ett system för att hålla ned läkemedelskostnaderna kan, rätt använt, bli en av de bästa metoderna att hålla folk friska. Det arbetet borde vara långt viktigare än att sälja ut våra apotek till dem som vill sälja än mer till allt fler och till allt högre kostnader.

Hur kan någon tro att helt marknadsstyrda apotek kommer att kunna förmås att alltid sälja det billigaste preparatet? Nej, bruka det statliga apoteksbolaget som en kraftfull medicin mot allt för dyr medicin.

Mer läsning

Annons