Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerheten brister på Norrtäljeanstalten

Öppna, obevakade dörrar, obemannade avdelningar och lösa knivar.
Det finns brister i säkerhetsrutinerna på Norrtäljeanstalten som snabbt måste ses över. Det framgår av en tillsynsrapport som Kriminalvården utfört på anstalten.

Annons

Inspektionen visade på flera brister i arbetet. Delar av personalen saknade väsentlig teknisk kompetens vilket utgör en säkerhetsrisk. Det ska nu förändras.

 Vi ska se till att personalen får en vana i att använda hela säkerhetssystemet, så att alla vet hur man ska hantera det i olika situationer, säger Per-Göran 

Börtsell, kriminal- och säkerhetsinspektör på Norrtäljeanstalten. 

Inspektionen visade också att varken all personal eller alla intagna hade tillräcklig information om brandskyddet och om evakueringsvägarna. Ett annat problem var ojämna och bristfälliga rutiner för att visitera de intagna. Och efter en incident mellan två intagna under 2007, då en intern knivskars, begärde inspektörerna även att köksknivar i de allmänna utrymmena skulle låsas fast med starkare vajrar eller tas bort helt.

 Vi arbetar nu efter en handlingsplan för att förbättra de punkter som vi har fått kritik på, säger Per-Göran Börtsell.

Som en del av det ingår att alla nyintagna ska få information kring brandskyddet och evakueringsplaner. Dessutom ska reglerna och rutinerna för hur incidenter rapporteras bli bättre. 

Under tillsynen av anstalten visade det sig dessutom att två avdelningar var helt obemannade.

 Den dagen hade man kraftsamlat personalen till de avdelningar där det behövdes mest folk, eftersom man såg arbetet på ett övergripande sätt. Vi har förståelse för den tanken, men vill ändå att anstalten ser över sitt system, säger Christer Isaksson, som är säkerhetschef inom Kriminalvården och en av dem som utförde inspektionen. 

På en tredje avdelning stod dörrarna ut mot gården obevakade så intagna fritt kunde gå ut på gården. Inte bra, ansåg säkerhetsinspektörerna, eftersom en sådan situation utgör en fara för att någon intagen skadar sig, rymmer, orsakar skadegörelse eller tar emot inkast över muren.

 Även där var vi tydliga med att vi ville ha en annan disposition av personalen för att höja säkerheten, säger Christer Isaksson.

Efter sommaren blir det en ny inspektion av Norrtäljeanstalten. 

Hedvig Weibull

[email protected]

Mer läsning

Annons