Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerhet snålas bort på byggen

Arbetsskyddet hamnar i skymundan när byggföretagen lägger fokus på pressade byggtider och snåla kalkyler.
- Man kan förebygga olyckor och företaget säger att säkerheten ska prioriteras, men oftast ska jobben bara gå undan, säger Eric Granqvist, skyddsombud på ett byggföretag i Norrtälje.

Annons

Snickaren och skyddsombudet Eric Granqvist pekar på en stege i ett pågående radhusbygge i Kvisthamra.

 Vi ska egentligen inte använda stegar utan platschefen ska ha planerat för en temporär trappa.

Ett av många exempel där säkerheten glömts eller prioriterats bort.

Skyddad mot vind och kyla i en byggbarack berättar kollegan Magnus Nyström vad han tycker om säkerheten.

Jag vet inte om det är ekonomin eller stressen men jag tycker att skyddet blivit sämre.

För två och ett halvt år sedan var han med om en arbetsplatsolycka då han ramlade tre och en halv meter ner från en byggställning.

Det var halt, jag halkade och när jag vaknade låg jag på marken. Hade det funnits ett skyddsräcke hade jag inte ramlat ner från ställningen, säger Magnus Nyström.

Skador på rygg, nacke och axlar innebar att han var borta från jobbet i ungefär ett år. Just fall är något som oroar stort och är även den vanligaste orsaken till dödsfall i branschen.

Eric Granqvist tycker dock inte att situationen är lika dålig. Byggföretaget har nu i alla fall köpt in riktiga byggställningar och det är en rejäl förbättring. Men han ser också ett problem i att arbetsskyddet hamnar i skymundan när jobben ska gå fort och kostnaderna ska vara låga. Något som gäller för branschen i stort.

Tycker du att kollegorna är för dåliga på att fråga arbetsgivaren om arbetsskyddsåtgärder?

Ja, många knyter nog bara handen i fickan, säger Eric Granqvist.

Men det blir så efter ett tag. Man pratar med kontoret men får aldrig det man ber om och då ledsnar man till slut, säger Magnus Nyström.

Efter att ha jobbat i alla storlekar av företag i byggbranschen tycker Eric Granqvist att jättarna sköter sig bäst vad gäller att planera för arbetsskyddet.

 Planerar man med arbetsskyddet från starten kommer kostnaderna inte uppstå efter hand och man slipper tjatet. Det måste bli mer sådant tänk även i mindre företag.

Både Eric Granqvist och Magnus Nyström tycker ändå att de har det relativt bra jämfört med många and­ra företag, speciellt de som bara anställer en eller två personer.

 Där har man inget arbetsskydd överhuvudtaget, säger Eric Granqvist.

Mer läsning

Annons