Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så fixar du MC-kortet

Samtidigt som den sista snön smälter i dikena dyker motorcyklarna upp.
Men, hur gör man egentligen för att ta mc-körkort och är det värt det?
UNG har träffat 18-åriga Calle Matsson för att fråga.
 

Annons

Calle Matsson har haft lätt mc-körkort, A1, sedan juni 2007. Lätt MC betyder att motorcykeln inte får överskrida 125 kubik och 11 kilowatt. Man måste vara 16 år för att få köra lätt MC och för tung behöver man vara 20 år.

När UNG besöker Calle Matsson hemma hos honom står han och en vän ute och tvättar sina motorcyklar.

Det är roligare att köra när det är rent och fräscht, säger han.

Calle Matsson bestämde sig tidigt för att skaffa mc-körkort efter att ha tyckt att det var roligt att köra moped.

Men motorcykel är ännu roligare. Det går fortare och en MC är större, säger han.

Calle Matsson tyckte inte heller att uppkörningen var allt för svår eftersom han var van att köra med sin moped. Du behöver inte ha en egen motorcykel för att ta MC-körkort, men om du skulle vilja köpa en ger han tipset att inte köpa vilken som helst, utan att prova sig fram först. Hans första motorcykel var en KTM, crossmodell, men han har nu en Honda hornet 600, som det märks att han är riktigt nöjd med och en Honda cbr 125.

Det finns många motorcyklar till salu under våren och då ligger de oftast ganska bra till i pris, säger Calle Matsson.

Egentligen kan man köra MC året om, men Calle Matsson brukar plocka fram sin när det börjar bli behagligt väder ute.

Jag och de flesta andra brukar köra mellan april och oktober ungefär, så länge det är någorlunda varmt. Det finns ju de som kör under vintern också, men det är kallt då, säger han.

Calle Matsson tror att han kommer att fortsätta åka motorcykel ett bra tag. Han tycker det är riktigt roligt och han planerar snart att ta MC-körkortet A-begränsad, vilket innebär att han då får köra motorcyklar upp till 25 kilowatt.

Vägen till ett MC-körkort

* Körkortstillstånd Skicka ansökningsblankett, med vilken du bifogar ett intyg om synprövning och en hälsodeklaration till din körskola för att bli godkänd.

* Övningskörning Om du väljer att inte bara övningsköra på körskola så måste din handledare också först bli godkänd genom att skicka in en blankett.

* Uppskrivning Ett teoriprov på 70 frågor, där 52 är godkänt. Som ett teoriprov för bilkörkort, men med mer inriktade frågor på MC.

* Uppkörning Uppkörningen består av två delar; ett manöverprov och körning. För att få köra upp måste du ha ordentliga mc-kläder, som till exempel hjälm, skyddsglasögon och ryggskydd.

Calle Matssons tips till dig som vill ta MC-kort.

1.Var ute i god tid med att boka körskoletider. Det blir fort fullbokat under våren.

2.Plugga ordentligt till teoriprovet och uppkörningen. Det är så mycket skönare att klara det på första försöket och slippa göra det igen bara för man inte pluggade ordentligt.

3.Underhåll din MC! Tvätta och serva ordentligt. Det är mycket roligare att köra en fräsch motorcykel.

Mer läsning

Annons