Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S/S Norrtelje firar 40 år i hamn

En solig och vacker julimorgon 1968 bogserades hon in i Norrtäljes hamn med varsam hand. Här har hon sedan legat förtöjd till allmän beskådan och mättat åtskilliga magar. På söndag fyller S/S Norrtelje 40 år i hamn, och det firas med stort kalas.

Annons

Hon har kommit att bli en symbol för staden, säger Lennart Hasselfeldt, ursprunglig initiativtagare till båtens ankomst.

Men resan hit har inte varit lätt.

S/S Norrtelje, även kallad ”skärgårdsflottans drottning” beställdes av Norrtelje nya Ångfartyg AB runt sekelskiftet.

I början av sin karriär trafikerade hon Roslagens skärgård med turer i vattnet från Stockholm till Öregrund.

Efter 60 år i bruk hamnade hon då i Stockholm där hon tjänstgjorde som sightseeingbåt. Men företaget som drev sightseeingen gick så småningom i konkurs och Norrtälje stad erbjöds då att köpa henne. 

Men kommunen var inte intresserad. Det fanns inga pengar, så vi var tvungna att starta en räddningsaktion för att få hit henne, säger Lennart Hasselfeldt.

Räddningsaktionen bestod av kommunens båtvänner, lanthandlare, kyrkoherde och konstnärer - som alla bidrog med sitt strå till stacken.

Det var det som var så roligt. Att alla ställde upp med vad de kunde. Sedan fanns det förstås motståndare också som min granne. Han hällde ut lövhögar på min tomt under hela aktionen, säger Lennart Hasselfeldt.

Efter en lång och arbetsam insamling erbjöd räddningsaktionen

100 000 kronor och femtio öre till Handelsbanken som då stod som ägare till båten. Anbudet godtogs och man begav sig till Finnboda varv där hon låg upplagd i en av dockorna. 

Då var det två saker kvar att göra. Få hem henne på något sätt, och finansiera driften av båten då vi kommit i hamn, säger Lennart Hasselfeldt.

Bogseringen sköttes av bröderna Jonasson från Väddö och väl i hamn möttes hon av en stor folkmassa.

Det var succé. Där har hon sedan legat i 40 år och är lika vacker nu som då, säger Lennart Hasselfeldt.

En stiftelse bildades i samband med köpet av båten och som sedan dess äger och förvaltar den.

För 10 år sedan bildades vänföreningen S/S Norrtelje där entusiaster kan engagera sig.

Föreningen har i dag cirka 200 medlemmar. Dessa hjälper till med att bidra till båtens underhåll och sprida kunskap om dess historia.

Den 26 juli fyller alltså S/S Norrtelje 40 år i hamn och detta firas med stort kalas.

Vi kommer att ha lite aktiviteter i hamnen. Sedan kommer vi bjuda på musik och tal. Det vore roligt om folk kom tidsenligt 60 -tals klädda, säger Erik Karlsson, vänföreningens ordförande. 

Någon ekonomisk kris har det inte varit tal om de 40 år som S/S Norrtelje har legat och vaggat i hamnen. Däremot börjar de gamla entusiasterna bli till åren vilket bäddar för ett generationsskifte. Kalaset blir därför även ett sätt att locka den yngre generationen till sig.

Vi hoppas att även de yngre får upp ögonen för båten så att hon kan ligga kvar här i 40 år till, säger Lennart Hasselfeldt.

Lina Jonsson [email protected]

Mer läsning

Annons