Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S och M överens om vattenavtal

Socialdemokraterna och Moderaterna bryter upp blockpolitiken för att rädda avtalet med Norrvatten. Det gäller vattenledningen från Vallentuna till Nånö utanför Norrtälje. En investering på 500 miljoner kronor. Centern ställer sig utanför den borgerliga majoriteten i den här frågan.

Annons

I överenskommelsen mellan S och M ingår också att utomhusbadet i Hallstavik ska byggas skyndsamt och att kommunala beslut om den planerade Viking Racer Motorstadion ska behandlas i positiv anda.

Det har Kjell Jansson tagit i hand på, säger oppositionsrådet Elisabeth Björk (S) och tillägger:

Vi blev förvånade när vi förstod att det inte fanns någon majoritet i den borgerliga gruppen för att teckna avtalet med Norrvatten. Sedan har vi velat försäkra oss om att majoriteten inte lägger de här frågorna i skrivbordslådan av den anledningen.

Ännu en del ingår i uppgörelsen. Kommunen ska höra sig för med ledningen för Käppalaverket om det går att ansluta en del av Norrtälje kommuns avlopp till reningsverket på Lidingö.

Elisabeth Björk menar att krav via EUs vattendirektiv kommer att innebära att kommunen tvingas göra något för att förbättra vattenkvaliteten både i Norrtäljeviken och i Bergshamraviken.

En anslutning till Käppalaverket kan då vara ett ekonomiskt fördelaktigt alternativ om arbetet med att gräva ned ledningarna kan göras samtidigt som Norrvattens nya ledning mellan Nånö och Vallentuna grävs ner.

Jag är glad att vi kunnat få en bred politisk uppgörelse om avtalet med Norrvatten, men jag är ledsen över att centern inte är med. Det här är ett långsiktigt beslut och jag hade velat ha alla stora etablerade partier med, säger kommunalrådet Kjell Jansson (M).

Centerns gruppledare Berit Jansson tycker att beslutet inte brådskar. Hon vill utreda flera alternativ först.

Mer läsning

Annons