Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S kritiserar kommunstyrelsen: "Det finns ingen socialpolitik"

Hålen i socialnämndens budget måste täppas till snarast. Det anser oppositionsrådet Elisabeth Björk (s).
– Ohälsotalen är stora i vår kommun. Men kommunstyrelsen ser bara siffror på ett papper, det finns ingen socialpolitik, säger hon.

Annons

Socialnämnden har under den senaste tiden fått utstå hård kritik från kommunstyrelsen för det förväntade budgetunderskottet på omkring 20 miljoner kronor. En del av kritiken går ut på att nämnden inte aviserade de kommande kostnadsökningarna i tid. 

Men redan i slutet av mars varnade en enig socialnämnd kommunstyrelsen med anledning av detta, uppger Elisabeth Björk.

Men frågan togs inte ens upp till behandling. Den enda vägen framåt nu är att nämnden får det tillägg som de behöver, säger hon. 

Elisabeth Björk framhåller att Norrtälje kommun har låga kostnader för sin socialtjänst, trots att ohälsotalen är höga. 

Hanna Stymne Bratt (s), vice ordförande i socialnämnden, anser att det är omöjligt att lägga en exakt och rättvis budget från början.

Och om sedan budget och verklighet inte stämmer överens då är det verkligheten som måste styra, säger hon, och tar upp Nybro kommun som ett talande exempel. 

I fallet Nybro uppmärksammade politikerna att budgetramen inte skulle hålla sedan socialtjänsten genomfört tre angelägna placeringar av barn på institution.

Socialtjänstens personal och upprörda Nybrobor protesterade och till slut beslutade politikerna att halvera sparbetinget.

Man kan inte säga hur många barn som är sjuka i morgon. Vården av barn och unga är vi skyldiga att ge enligt lag, och det är dessa utgifter som har ökat, inte antalet bidragstagare. Den insikten tycks kommunledningen sakna, säger Hanna Stymne Bratt. 

I små kommuner, som Nybro, kan ett par placeringar resultera i ett stort budgetöverdrag.

Norrtälje är en mellanstor kommun, men även här blir ett par placeringar mycket kännbara, säger Hanna Stymne Bratt.

Helena Nordenberg

[email protected]

Mer läsning

Annons