Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusta bilen för vintern (bilder)

Det är inte alla som älskar vintern och som bilägare finns det några saker att fundera på. Dels vinterdäck men kanske också om man skall köpa några justa prylar för att göra vinterns körupplevelse trevligare.
 

Annons

Titta på 12 sköna vinterprylar till bilen

Vinterdäck kan kännas dyrt, och visst det kostar några tusen, men det är aldrig onödigt. För att så säkert som möjligt, och lagligt, kunna färdas på svenska vintervägar krävs fräscha vinterdäck.

- Priset för ett normalt vinterdäck av god kvalité till en vanlig personbil varierar, men man kan nog räkna med att betala ungefär 1500 kronor för ett däck utan fälg, säger Terje Eklund, tekniker på Motormännens riksförbund.

För att välja ut ett märke rekommenderar han att man läser på och ser hur olika däck klarat sig i olika tester. Samtidigt så råder han att jämföra olika leverantörer eftersom priset på samma däck kan skilja sig ganska mycket.

Kanske kan det kännas lockande att söka efter ett rent lågprisalternativ, men det är inget Terje Eklund rekommenderar.

- En normal bilist som kör kanske 500-600 mil på en vinter bör satsa på ett däck av bra kvalité, man har dem ändå under några år och det är en billig livförsäkring.

Han varnar speciellt för däck från Sydostasien och Kina eftersom gummit i de däcken sällan klarar de krav som de nordiska vintrarna kräver.

Dubbat eller odubbat har länge varit en het potatis i vinterdäcksdebatten och rekommendationerna spretar beroende på vem som uttalar sig.

- Min fasta övertygelse är att det är dubbat som är det bästa, de är de enda däcken som klarar den klara rena ishalkan och hårdpackad snö, måste man köra oavsett väglag så tycker jag definitivt att man ska välja dubbat, säger Terje Eklund.

Skall man däremot på bilsemester på kontinenten under vintern måste man nästan välja odubbat eftersom det till exempel i Tyskland råder totalförbud mot dubbar.

För den som inte bara vill köra säkert utan också bekvämt i vintertid finns det en hel del andra prylar att köpa till, isskrapa är visserligen ett måste, men det finns både snygga och funktionella skrapor med inbyggd vante om man så vill.

För den som är lite frusen kanske ett fårskinn att sitta på kan vara på sin plats.

Det och mycket annat kan du spana in i bildspelet intill!

Fakta

De bästa däcken skall sitta bak för att undvika sladd.

Däcken skall inte vara alltför olika slitna då det kan ge bilen konstiga köregenskaper.

Ett äldre däck kan vara okej att köra på om dubbarna är fräscha och har ett bra mönsterdjup.

Ett vinterdäck får gärna sättas på några veckor innan halkan sätter in eftersom gummit mår bra av att gymnastiseras efter lagring och få den torkade ytan att slitas ner en aning för att på så vis få ett optimalt grepp.

Vinterdäck krävs 1 december - 31 mars om det är vinterväglag.

Dubbdäck får användas 1 oktober - 30 april, men även under annan tid om det är eller befaras bli vinterväglag.

Mönsterdjupet på ett vinterdäck skall vara minst 3 millimeter.

Mer läsning

Annons