Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusning efter lista på Pappers

Nyligen fick Pappers medlemmar tillgång till listan över den egna anställningstiden.
– Det blev invasion på expeditionen, över hundra medlemmar kom för att se sin anställningstid på papper, säger Patrik Hedenström, kassör i avdelningen. Oron tilltar i väntan på ett avgörande beslut om vem som ska tvingas gå.

Annons

Kort efter att Pappers satt upp meddelande i fabriken kom ett lämmeltåg av medlemmar till expeditionen för att få information om sin anställningstid.

 Vi har aldrig haft så många besökare på en dag, säger Patrik Hedenström. Enligt honom tilltar nu oron bland medlemmarna.

 Det är ju anställningstiden, med vissa undantag när det gäller specialkompetens, som ligger i botten när vi ska börja förhandla om tjänster. Pappers har inte många medlemmar med specialkompetens, det är självklart att de med kort anställningstid blir oroliga,säger Patrik Hedenström. 

När MBL-förhandlingarna är klara, och listor gjorts över vilka som förlorar jobben, upprättar utbildningsföretaget Aventus ett så kallat coachcenter för de kollektivanställda.

 Vår målsättning är att alla ska hitta nya jobb under uppsägningstiden, säger Catharina Häger, som arbetar med omställningsprogram, Trygghetsfonden TSL, för kollektivanslutna. 

Tills för fyra år sedan var det bara tjänstemännen som hade tillgång till omställningsförsäkringen. År 2004 blev det verklighet för kollektivanställda genom ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och LO, som bidrar till finansieringen.

 Det här är det bästa som hänt för kollektiv­anställda, tjänstemännen har haft försäkringen i 30 år, säger Catharina Häger. 

Aventus kommer att öppna sitt kontor intill bruket.

 Hit ska folk kunna komma med vilka frågor som helst och inledningsvis har vi öppet varje dag,säger Catharina Häger. Hon betonar att i omställningsprogrammet är det den enskilde individen som gör sitt val.

 Vi är med och stöttar, det är med egen kraft de ska komma ut i nytt arbete, säger hon. För två år sedan jobbade Aventus med omställningsprogram för de 185 personer som sagts upp vid Bacho i Enköping.

 De allra flesta har hittat nya jobb, säger Catharina Häger.

Gunilla Flink-Lindström

[email protected]

260 är varslade

Hallsta pappersbruk har varslat 190 kollektivanställda och 70 tjänstemän. Aventus samarbetspartners vid omställningsprogram är företagsledning, fackliga organisationer, arbetsförmedlingen och försäkringskassan.

Mer läsning

Annons