Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rumänsk liga inför rätta

En rumänsk liga stal kontokort från handikappade och äldre i hela Sverige. Minst två gånger slog man till i Roslagen.
- Jag blev jättesur, säger en Norrtäljebo som ska vittna under rättegången.

Annons

Under måndagen väcktes ett jättelikt åtal vid Alingsås tingrätt. Två män, 44 och 28 år gamla, misstänks för att de senaste åren ha stulit kontokortet från över 100 personer. Tack vare att männen spionerat vid bankomaterna har de också kunnat ta ut stora belopp.

Främst har det varit äldre eller handikappade som råkat för den högspecialiserade ligan. Till Norrtälje kom männen vid minst två tillfällem.

I september 2007 ska de ha stulit ett kontokort vid Danske Gränd i centrala Norrtälje. Några minuter senare togs 1300 kronor ut från kontot. Den Norrtäljebo som blev bestulen har avlidit och företräds i den kommande rättegången av sitt dödsbo.

I april 2008 kom ligan på besök till Norrtälje igen. Nu drabbades en i dag 67-årig man som befann sig på Kyrkogatan.

- Jag skulle ta ut pengar vid en automat som nu är borttagen, vid posten. Jag kände att en person bakom mig med huva över huvudet stod väldigt nära. Jag tänkte på att skydda min kod för honom men inte från en kvinna och hennes barn som tagit ut pengar före mig. Jag tror att hon var i maskopi med ligan, säger 67-åringen till NT.

- Först kom kortet ut och stoppade det i min plpånbok som jag höll i vänster hand medan jag väntade på pengarna. Då måste man tagit det, tror 67-åringen.

Sammanlagt tog tjuvarna ut 10 400 kronor från bankkontot. 67-åringen behövde dock inte stå för förlusten sjläv utan blev ersatt av banken.

- Det tog kanske tre veckor innan jag fått ersättningen. Men jag kommer ihåg att jag blev skitsur när det hände. Jag är kallad att vittna under rättegången men jag vet inte vad jag ska säga eftersom jag aldrig såg deras ansikten.

67-åringen från Norrtälje behöver inte resa till Alingsås när det är dags för rättegång. På grund av det stora antalet brottsoffer i Stockholms län har en del av förhandlingen flyttats till Stockholms tingsrätt. Flera andra av de drabbade väntas då kunna peka ut de åtalade, 44-åringen och 28-åringen, som samma personer som stal deras kontokort.

Den rumänska ligan kunde gripas tack vare polisen i Alingsås. Ligans medlemmar slog oftast till i Stockholm, Göteborg eller Malmö, men reste i bland till mindre orter.

I Alingsås såg polisen ett mönster i den annars låga brottsligheten på orten. Man satte in spaningsresurser och kunde gripa en av männen på bar gärning. En vecka senare greps kumpanen.

De riskerar lagens strängaste straff för grov stöld, grovt egenmäkrigt förfarande och grovt bedrägeri, åtta års fängelse, följt av utvisning från Sverige.

Eventuellt deltog andra personer som ännu är på fri fot i stölderna. Bland dem tros en kvinna och hennes barn befinna sig.

Exakt hur vanliga stöldbrott mot äldre är går inte att slå fast. Många väljer att inte anmäla eftersom de känner sig dumma och skäms för att de drabbats. Åklagaren i det aktuella målet, Johan Fröjelin, sa under måndagen att det stora antalet brottsoffer i utredningen, omkring 130 personer, troligen bara är toppen på ett isberg.

Mer läsning

Annons