Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rösta ja till fördraget

EU behöver ett nytt fördrag. Dagens fördrag, Nicefördraget, infördes när EU hade 15 medlemmar. I dag är 27 länder med i EU, vilket gör det svårt för EU att fatta beslut på ett effektivt sätt.

Annons

Enligt Nicefördraget kan EU ha maximalt 27 medlemsstater. Utan ett nytt fördrag kan därför till exempel inte Island bli medlem, trots att finanskrisen har gjort att de flesta islänningar i dag stöder ett medlemskap.

Efter många turer har EU-länderna enats om ett förslag till nytt fördrag, det så kallade Lissabonfördraget. Detta har antagits av 24 av 27 EU-länder. Tre återstår. Ett av dem är Sverige.

I dag skall den svenska riksdagen rösta om fördraget. Allt pekar på att förslaget kommer att röstas igenom, trots att motståndarna har varit mycket aktiva i media de senaste dagarna, och trots att ett godkännande kräver att tre fjärdedelar av riksdagen röstar ja.

Argumenten mot Lissabonfördraget är i stort sett desamma som övriga gånger EU fått ett nytt fördrag: att EU blir mer odemokratiskt, att makten flyttar från Sverige till Bryssel och att svenska folket borde få folkomrösta om fördragsändringen.

Därtill har det de senaste dagarna förts fram ett nytt argument för att inte riksdagen skall godkänna fördraget: att det inte garanterar strejkrätten och kollektivavtalet.

Lissabonfördraget är en kompromiss. Som alla kompromisser har det sina brister.

Oavsett vad nejsägarna säger är Lissabonfördraget dock klart mycket bättre än Nicefördraget. Lissabonfördraget stärker demokratin, bland annat genom att det folkvalda EU-parlamentet får större makt. Det ökar öppenheten, bland annat genom att många fler handlingar blir offentliga. Det gör också att EU:s beslutsfattande blir mer effektivt, bland annat genom att fler beslut tas genom majoritet. Undantaget är utrikes- och säkerhetspolitiken, där medlemsländerna fortfarande har veto.

Dessa förändringar innebär stora förbättringar. De skulle dock gå om intet om Sverige valde att rösta emot fördraget om ett nytt EU-fördrag skall vara giltigt måste alla medlemsstater godkänna detta. Det är också omöjligt att tro att Sverige i detta sena läge skall kunna driva igenom ett undantag som skall garantera att det svenska kollektivavtalet inte hotas.

Som tur är tycks den socialdemokratiska ledningen, trots hårda påtryckningar från partiets vänsterflygel och vissa fackföreningar, stå fast vid sin linje: att rösta ja till EU-fördraget. Det är bra. Ett nej skulle förvärra den oreda som nejet i den irländska folkomröstningen skapat. Det skulle ytterligare försena de förbättringar som Lissabonfördraget innebär. Sverige bör därför kämpa för det svenska kollektivavtalet på andra, och bättre, sätt.

Mer läsning

Annons