Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rospiggarna planerar köpa Orionparken

Rospiggarna har långt gångna planer på att köpa tillbaka Orionparken av Norrtälje kommun.
- Vi har en gällande återköpsrätt som vi tänker göra allt för att utnyttja, säger Rospiggarnas ordförande Anders Östling.

Annons

År 2005 köpte Norrtälje kommun Orionparken i Hallstavik. Skälet var att Rospiggarnas ekonomi var minst sagt ansträngd. Samtidigt stod det klart att det var en försäljning av arenan eller en nedläggning av verksamheten på elitnivå som var valet för klubben.

Nu har vi under flera år jobbat hårt med ekonomin och befinner oss i en situation där vi kan blicka framåt, säger Anders Östling.

I det köpeavtal som tecknades med kommunen 2005 finns en återköpsrätt inskriven, som gäller till och med 2010.

Den vill vi utnyttja och vi bör ha bestämt oss innan slutet av nästa år. Vi ser hur många fördelar som helst med att köpa tillbaka anläggningen, säger Östling. Vi måste jobba mer och hårdare för att bli en riktigt professionell klubb och det innebär bland annat att vi inte ska vara beroende av kommunens pengar.

Allt arbete vi lägger ned i parken nu gör vi åt kommunen och det är inte bra. Det gör det svårare för oss att få hjälp med sponsring och, inte minst, ideellt arbete.

Hur ska ni finansiera återköpet och vad kan det kosta klubben? Vi räknar med att det kostar cirka 2 miljoner kronor, i stort samma pris som vi sålde den för. Och vi tänkte finansiera det genom att sälja namnet på arenan till en sponsor, säger Östling. Vi för redan diskussioner med ett par tänkbara intressenter och det låter positivt.

Vi har även, om än högst inofficiellt, nämnt det här för företrädare för kommunen och de låter bara positiva till planerna.

En förutsättning för köpet är, enligt Östlings uppfattning, att Rospiggarna bryter med moderklubben MK Orion.

Att vi ingår i MK Orion gör bara allt så mycket mer komplicerat, inte minst vad gäller till exempel bokföring. MK Orion är en ideell klubb, vi i Rospiggarna måste bli mer proffsiga, så är det bara.

När Norrtälje kommun 2005 köpte Orionparken från Rospiggarna höjdes många kritisk röster. Kritiken bottnade främst i att kommunen med skattepengar skulle hålla liv i en elitverksamhet som inte klarade sig självt.

Om vi nu lyckas köpa tillbaka anläggningen borde väl i alla fall det vara bra för alla, säger Östling.

Mer läsning

Annons