Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökfritt inom hela Tiohundra

Hela Tiohundra AB ska vara rökfritt.
Personalen får bara röka på sina raster och inte i arbetsgivarens kläder.
Den främsta orsaken är att det ska bli en bättre arbetsmiljö för de anställda.
 

Annons

Norrtälje sjukhus blev rökfritt redan 1996 i samband med att de nya sjukhuslokalerna togs i bruk. Nu ska rökfrihet råda även inom all annan verksamhet som Tiohundra AB driver. Den nya policyn trädde i kraft den första november och har kommit till efter ett långt planeringsarbete.

Det är komplext eftersom det finns så många olika funktioner, säger personalchefen Tina Danemyr.

Personal från hemtjänsten, som ska arbeta hemma hos en storrökare, är ett exempel på problem som kan dyka upp.

Vi vädjar till den boende att ta hänsyn och inte röka medan vår personal är där. Och personalen ska kunna stötta den boende om han eller hon vill dra ner på sitt rökande, säger Tina Danemyr.

Både Tina Danemyr och hälsopedagogen Camilla Glas är noga med att det inte är något rökstopp som råder. De har inte heller undersökt hur många rökare som finns bland de anställda.

Vi vill inte peka ut någon.

I stället handlar det om att personalen ska vara goda förebilder i en verksamhet där välmående och tillfrisknande är viktigt.

Personal, som vill sluta röka, får också stöd av Tiohundra AB. Den som vill dra ner på egen hand kan få en informativ bok gratis eller bli hänvisad till en särskild sida på webben. Dessutom subventionerar Tiohundra AB receptfria nikotinersättningar med 50 procent under tre månader.

Via företagshälsovården Avonova erbjuds också en sluta-röka-kurs till subventionerat pris för den som vill sluta röka genom att delta i en grupp.

När sjukhuset blev rökfritt 1996 var 19 procent av Sveriges befolkning rökare. Och även om en del rökare vid sjukhuset valde att börja snusa i stället så märktes en förändring.

Rökningen sjönk markant, säger Tina Danemyr och berättar att det numera finns arbetsplatser vid sjukhuset som är helt rökfria.

Förhoppningen är att fler arbetsplatser i Norrtälje ska följa efter.

Allmänheten som besöker Tiohundras olika verksamheter ska också informeras om att det inte är tillåtet att röka i anslutning till in- och utgångar. De rökfria områdena ska så småningom märkas ut.

Mer läsning

Annons