Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksbanken sänker räntan

Riksbanken sänkter sin viktigaste styrränta, reporäntan, med en procentenhet. Nu hoppas många med rörliga bolån på en lägre månadskostnad.

Annons

Riksbankens sänkning var större än väntat. Flertalet analytiker hade räknat med en sänkning med en halv procentenhet till 1,5 procent. Istället blev det alltså 1,0 procentenheter ner till en reporänta på 1,0 procent.

Denna kraftiga sänkning av räntan och räntebanan är nödvändig för att dämpa fallet i produktion och sysselsättning och för att klara inflationsmålet på 2 procent, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

När nu Riksbanken sänker reporäntan hoppas många med rörliga bostadslån att bankerna inom kort ska följa efter och sänka boräntorna. En bolånesäkning på 1,0 procent skulle, enligt Ikanobanken, innebära att en person som har ett lån på två miljoner kronor sänker sin månadskostnad med 1 167 kronor och en person med lån på en miljon kronor sänker sin månadskostand med 583 kronor.

Riksbanken bedömer att räntan kan behöva sänkas ännu lite till det närmaste halvåret. Riksbanken har även justerat ner sin prognos för reporäntan rejält och spår att räntan i genomsnitt kommer att ligga på 0,9 procent under andra kvartalet i år, 0,8 procent under första kvartalet 2010, 1,6 procent första kvartalet 2011 och 3,2 procent första kvartalet 2012.

Fakta - Riksbankens uppgift

Riksbanken ska hålla inflationen i schack med hjälp av sin viktigaste styrränta, reporäntan. Vid hög inflation förväntas Riksbanken höja räntan för att göra det dyrare att låna och därmed kyla av ekonomin. När tillväxten sjunker brukar inflationen följa efter ned. Då förväntas Riksbanken dämpa nedgången i ekonomin genom att sänka räntan och göra lånen billigare.

Källa: di.se

Mer läsning

Annons