Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richards äppelgodis

Annons

Ingredienser (4 port):

6-10 mogna rönnbär samt ytterligare några för garnering

4 dl äppelmos

3 äpplen

5dl äppelcider eller must

lite äppel- eller rönnbärssprit

1 färdigköpt sockerkaksbotten

strösocker

kanel

margarin till formen

vaniljglass av god kvalitet

Gör så här:

Pressa rönnbären med en vitlökspress, blanda ner i äppelmoset och värm snabbt till dess det nästan kokat. Låt svalna.

Skölj och kärna ur äpplena. Skär frukten skär i tunna skivor, ca 4 mm tjocka.

Koka äppelskivorna mjuka i cidern, tillsätt lite socker.

Låt svalna av.

Smöra en liten ugnsfast form eller använd engångsform av aluminium.

Skär till sockerkaksbotten så att den täcker hela formens botten

Skär till sockerkakan så att den passar i formen. Häll över cider/äppelskiveavkoket så att sockerkakan fuktas lagom mycket - men se till att inte helt dränka kakan. Stänk över lite fruktsprit, ca 2-4 teskedar.

Täck sockerkakan med äppelmoset

Garnera med äppelskivorna, var försiktig när du tar dem ur kastrullen, de ska vara hela.

Strö lite strösocker och en knivsudd kanel över.

Grädda kakan i 200 grader i mitten av ugnen i ca 25 minuter - passa noga mot slutet.

Garnera kakan med rönnbär eller rönnbärsblad. Pudra tallrikens sidor med lite florsocker och kanel, servera kakan med en kula god vaniljglass.

Mer läsning

Annons