Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resurser fattas för skuldrådgivning

Fyra månader. Så lång är för tillfället vänte­tiden för skuldrådgivning i Norrtälje. Efterfrågan är stor och trycket ökar ständigt. Nu hoppas kommunens skuldrådgivare Vera Lajsner att ett samarbete med kronofogden ska leda till en förbättring av det förebyggande arbetet.

Annons

Vi skulle behöva arbeta mer förebyggande, men i dagsläget finns det inga resurser till det, säger Vera Lajsner.

Behovet av skuldrådgivare är stort, för tillfället ligger väntetiden på fyra månader, en siffra som väntas sjunka med någon månad efter semestertiderna. Väntan kan bli lång, men det kunde ha varit värre. Tittar man på landets övriga kommuner är det inte ovanligt med väntetider på ett år.

 Jag har pratat med

socialnämnden och informerat om det här. Det finns helt enkelt inga resurser. Visst är det bra att folk söker hjälp, men det bästa är om vi kan förhindra att det går så långt som det har gjort när de söker sig hit, säger Vera Lajsner. 

Framför allt anser hon att det är ungdomar som är i behov av tidiga insatser. Många inser inte problemets vidd förrän det är för sent. Nu hoppas hon att ett samarbete med kronofogden ska bära frukt. Norrtälje har fått ett erbjudande om att delta i ett samverkande nätverk för det förebyggande arbetet.

Där ska man se över hur vi ska kunna arbeta mer på det sättet. Jag har informerat att Norrtälje kommun är intresserade och den 30 september hålls det ett nätverksmöte i Upplands Väsby. Då kommer även kontaktpersonen från kronofogden att vara med, så då kanske något börjar hända. Men det är en lång process och en stor fråga, säger hon. 

2007 gick socialförvaltningen, som ansvarar för skuldrådgivningen, med förlust och att döma av den senaste rapporten för 2008 lyckas man inte hålla årets budget. Nyligen gjordes en genomlysning av hela förvaltningen, i denna får man överlag goda betyg och anses ändå vara en väl fungerande enhet. I augusti tillsätts en grupp som ska gå igenom slutsatserna från genomlysningen. Innan dess vill inte socialnämndens ordförande Åke Malmström (kd) uttala sig om huruvida det kan bli tal om utökade resurser för skuldrådgivningen. 

Andreas Andersson

[email protected]

Bolån svåra att hantera

Skenande kostnader för bolånen slår hårt mot många människors ekonomi. Enligt Vera Lajsner lever många med så små marginaler att oväntade utgifter eller en minskad inkomst kan få allvarliga konsekvenser och leda rakt in i skuldfällan.

2 100 kronor. Så mycket dyrare har ett bolån på 1,5 miljoner blivit per månad under de senaste två åren. Någonting som slår hårt mot familjer med lite svängrum i ekonomin.

I dag belånas husen dessutom ofta till hundra procent, vilket är ett trendbrott. Bankerna är benägna att låna ut mer och mer pengar. När man sen ska sälja får man inte ut så mycket att man klarar av att betala av skulderna, säger Vera Lajsner. 

Enligt Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, finns det däremot ingen anledning att binda sina räntor.

Jag ser ingen anledning till att binda räntan, i alla fall inte med avtal på många år, men det beror helt på situationen. Känner man att man inte skulle klara en höjning till så måste man ju verkligen göra det, men ska man binda så bör man göra det på en kortare period. Det bästa är att göra en ordentlig översyn över alla sina lån, så att man vet att man klarar sig.

Hur ser det ut nu, är ränte­toppen nådd?

Väldigt svårt att sia om just nu, det kan stiga och det kan sjunka. Men man kan nog räkna med att räntorna kommer att ligga på en ganska hög nivå ett tag framöver. Den senaste räntehöjningen förvånade våra analytiker, vi trodde inte att man skulle höja räntan igen.

Hur hårt slår de höga räntorna mot låntagarna?

Snart kommer nog många att se effekterna i sin ekonomi, det tar ju ett tag innan man gör det, och det är nog väldigt många som funderar över hur man ska göra. Det innebär problem för många som måste sälja sin fastighet nu när priserna går ner. De får svårt att betala av lånen och då blir det väldigt besvärligt.

Andreas Andersson

Mer läsning

Annons