Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektorer emot omorganisation

Ännu en konflikt mellan Lärarförbundet och Norrtälje kommun är under uppsegling.
Denna gång gäller det en omorganisation av rektorernas arbete. Beslutet har inte föregåtts av vare sig en ordentlig förhandling eller närmare diskussion med facket.

Annons

Det här har hänt så många gånger förut, och nu är vi trötta på alla dessa beslut som smygs igenom utan någon som helst konsekvensbeskrivning, säger Magnus Hallqvist, vice ordförande för Lärarförbundet i Norrtälje. 

Det definitiva beskedet om omorganisationen av rektorernas arbetsuppgifter kom till Lärarförbundets kännedom genom kommunens hemsida. Eftersom förbundet inte getts någon möjlighet till en central förhandling begär nu den fackliga organisationen skadestånd från kommunen och kräver lokal tvisteförhandling.

Vi har inte fått tillräcklig information om vad denna omorganisation går ut på och vad den kan få för arbetsmiljökonsekvenser, både för rektorer och övriga anställda. Handlar det om utökade eller förändrade arbetsområden? Inte ens rektorerna själva vet, säger Magnus Hallqvist. 

Storleken på skadeståndet har ännu inte fastställts utan kommer att preciseras senare under den kommande förhandlingen.

Jag är djupt bekymrad. Det verkar vara mycket som haltar just nu i Norrtälje, säger Magnus Hallqvist och syftar på den senaste tidens personalflykt.

Enligt barn- och skolnämndens förvaltningschef Ulf Gustavsson har man fört dialog med berörda rektorer.

Jag vill betona att vi har talat med varje enskild rektor om detta. Omorganisationen kommer inte att innebära att de får en utökad arbetsbörda, utan det handlar om en omfördelning av arbetsuppgifter, säger Ulf Gustavsson.

Lärarförbundets representanter anser sig ha blivit förbigångna. Hur ser du på det?

Ja, det får stå för dem. Jag menar att vi har varit tydliga i vår information. Men vi ska ha ett möte med facket den 13 augusti och då ska vi diskutera saken vidare, säger Ulf Gustavsson.

Helena Nordenberg 

[email protected]

Mer läsning

Annons