Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rejäl mat på gästgivaregård

I övermorgon tar Joakim och Christine Graf över anrika Svanberga gästgivaregård med kompanjonen Ulla Henningsson. Men redan i dag tar Köket sig en smygtitt på den nya menyn. - Vi ska servera rejäl, rustik mat, säger Joakim Graf.

Annons

 Fyllda kycklingfiléer med paprikasås och rostade potatisklyftor (6 port)

6 kycklingfiléer

100 g rökt sidfläsk

200 g philadelphiaost

Sås:

3 st röda paprikor

1 tomat

2 schalottenlökar

1 liten knippa timjan

1 liten knippa persilja

2 st medium lagerblad

8 dl hönsbuljong (2 tärningar+vatten)

1 knivsudd cayennepeppar

3 dl grädde

1 dl vitt torrt vin

6 cl konjak

ca 1 kg fast potatis skuren i klyftor

70 g babyspenat (ta bort stjälken)

3 st finhackade schalottenlökar

Gör så här:

1. Börja med såsen. Finhacka paprikan och tomaten, skiva löken och knyt en liten bukett av timjan, lagerblad och persilja. Bryn alltsammans i smör tills det blir mjukt, men utan att blandningen får färg.

2. Slå på vinet och låt det koka ner, slå på konjak, koka ner, slå sedan i hönsbuljongen och kryddbuketten.

3. Låt det hela koka tillsammans tills det finns lite mer än hälften kvar, slå på grädden och låt koka ytterligare 7-8 min. Strimla under tiden fläsket, bryn det gyllenbrunt i het panna, sila av fettet och låt det sedan svalna lite.

4. Blanda fläsket med färskosten. Skär ett snitt på undersidan av kycklingfilén och skeda i ost-fläskblandningen.

5. Bryn kycklingfilén runt om i smör. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Skrubba potatisen, klyfta den och smörj en ugnssäker form med lite olja. Stek potatisen gyllenbrun, det tar cirka 40 minuter totalt.

6. Ta upp kryddbuketten ur såsen, låt svalna lite och mixa sedan såsen slät med stavmixer. Sila såsen, häll tillbaka i kastrullen, smaka av med salt och cayennepeppar, håll varm.

7. Ställ, när potatisen stekt i 20 minuter, också in kycklingen och stek allt klart i ytterligare cirka 15-20 minuter skär ett snitt och kolla att kycklingen är ordentligt genomstekt.

8. Ta ut potatisen, slunga den med spenat och den finhackade schalottenlöken i en skål. Salta och peppra. Servera kyckling, sås och potatis genast.

Tobleroneparfait

4 st äggulor

1 dl vatten

1 dl socker

4 dl grädde

ca 150 g Tobleronechoklad

Gör så här:

1. Börja med att ställa in formen du ska använda till parfaiten i frysen, använd en klassisk sockerkaksform.

2. Blanda äggulor, socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Vispa

blandningen konstant på svag värme till en tjock kräm.

3. Låt krämen svalna under omrörning. Smält chokladen på svag värme, låt svalna något. Vispa grädden tjock och blanda ner tobleronen tillsammans med grädden.

4. Blanda därefter försiktigt ner grädd-chokladblandningen i äggkrämen. Häll upp i formen och ställ in den i frysen i cirka 4-5 timmar.

5. Vid servering: häll upp parfaiten och garnera med till exempel jordgubbar, kiwi eller apelsin.

Mer läsning

Annons