Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt ville spela basket

Vad gör egentligen en statsminister? Den frågan ställde sig Jenny Persson från Svanberga och en månad senare fick hon svar – av statsministern själv.

Annons

Tre gånger har 13-åriga Jenny Persson skickat brev till statsminister Fredrik Reinfeldt. Lika många gånger har hon fått svar:

 I det senaste brevet frågade jag vad han gör som statsminister, om det var ett roligt jobb, och vad han ville bli när han var liten. 

Svaren damp ned i brevlådan en månad senare. Arbetsuppgifterna, berättar statsministern, är omväxlande men innebär mycket resor. Som liten, avslöjar Reinfeldt, ville han bli basketproffs.

 Jag blev förvånad att jag fick svar så snabbt eftersom han är så upptagen med sitt jobb, men när jag fick svar på det första brevet så tänkte jag att jag kunde skicka fler för att se om han svarade på dem också, säger Jenny Persson. 

Idén att skriva brevet fick hon från skolan. Där hade de en längre tid studerat Sveriges kungar och dess sätt att styra Sverige.

Jag blev intresserad av att veta mer om hur man styr landet i dag. Om det skiljer sig mycket från den tiden och nu. Därför tänkte jag att jag kunde fråga statsministern, förklarar Jenny Persson. 

Än så länge har hon inte berättat för sina klasskompisar om korrespondensen med statsministern.

 Nej, de vet ingenting. Men mamma och pappa vet om att jag fått breven och de blev lika förvånade som jag över att han svarade, säger hon.

Om det blir fler brev i framtiden återstår att se.

 Jag tror att jag skriver fler brev. Det är så mycket jag undrar över, men vad jag ska fråga om nästa gång får jag klura lite på, säger Jenny Persson.

Lina Jonsson [email protected]

Mer läsning

Annons