Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringens budget är bra för Norrtälje

För en vecka sedan presenterade alliansregeringen sin tredje statsbudget.

Annons

I statsbudgeten precis som i din egen privatekonomi så gäller det enkla sambandet att en klok hushållning med pengarna leder till ett överskott som kan användas för att spara, konsumera eller investera. Och i det läge vi nu har med konjunkturavmattning och stor oro på finansmarknaderna är det en väldig styrka med ordning och reda i statsfinanserna.

Fler människor i arbete och färre i utanförskap har från början varit ledstjärnor för denna regering. Med fler människor i arbete blir det också pengar så det räcker för angelägna satsningar inom vård, skola omsorg etcetera. Regeringen har också kunnat presentera budgetsatsningar på bland annat bättre företagsklimat, miljö och en kvalitetshöjning i förskolan. Totalt satsas över 32 miljarder kronor i denna budget.

Många av regeringens reformer kommer självklart Norrtälje kommun till del och budgeten innehåller flera förslag som ligger oss varmt om hjärtat. Som exempel kan nämnas att en strategi för mer entreprenörskap i skolan införs, satsningen på att rädda miljön i Östersjön och att satsningen på småskalig livsmedelsproduktion utökas.

Även förslaget om en generell sänkning av kostnaden för att anställa gynnar vår kommun. Beräkningar visar att Norrtälje kommun sparar runt 15 miljoner kronor på sänkningen av arbetsgivaravgifter.

För Stockholms läns landsting handlar det om över 225 miljoner. Det kan ge många värdefulla jobb inom vård och omsorg. Om man dessutom lägger till sänkningen av kostnaden för att anställa unga under 25 år blir summan ännu större. Det privata näringslivet i kommunen får sänkta lönekostnader med nära 45 miljoner kronor. Denna satsning innebär en stärkt konkurrenskraft som är särskilt viktig när vi går in i ett sämre konjunkturläge.

En stor del av de förslag alliansregeringen nu genomför handlar om att ge mer makt åt medborgarna. Vi tror till exempel att du själv vet bäst vem som ska ta hand om ditt barn när du jobbar, därför inför vi nu en nationell barnomsorgspeng. Vi tror att du vet bäst vad du vill använda dina pengar till, därför inför vi det tredje steget i jobbskatteavdraget med en tydlig låglöneprofil.

En förskollärare i Norrtälje får, med regeringens politik, cirka 1 350 kronor mer kvar i plånboken varje månad, en sjuksköterska får 1 490 kronor mer kvar att leva för. Det är en historiskt stor satsning på dem med små och medelstora inkomster. Den budget som nu presenterats är en stark budget för Sverige och Norrtälje kommun. Satsningarna gör att vi har goda förutsättningar att möta en stundande lågkonjunktur, men framförallt är det en politik som gör samhället mänskligare, lite grönare, lite företagsammare och som gör en verklig skillnad i människors vardag.

Mer läsning

Annons