Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen tar en stor risk

De fyra allianspartierna tar stora risker när de nu har enats om tillägg till den så kallade FRA-lagen. Det allra enklaste hade varit att begrava hela FRA-frågan i en utredning. Då hade man fått tyst på alla kritiker, och man hade kunnat få en bred politik samling kring en ny signalspaningslag.

Annons

Detta hade dessutom varit det bästa. Då hade det funnits tid att noga genomlysa alla aspekter på signalspaningen, räta ut alla frågetecken och täppa till alla kryphål.

Men så gjorde inte alliansregeringen. Istället gör man mycket stora tillägg till nuvarande lag.

De här tilläggen är i många fall mycket stora och mycket bra. Bland annat skall all signalspaning prövas av domstol, och FRA får bara tillstånd att lyssna på de ”trafikstråk” som domstolen bestämmer. Det innebär att FRA inte längre kan lyssna på all e-post och alla telefonsamtal. Någon ”massavlyssning” blir alltså inte tillåten.

Dessutom är det bara regeringen, regeringskansliet och försvarsmakten som kommer att få beställa signalspaning av FRA. Det innebär att Säpo och polisen inte får göra detta, och en utredning skall tillsättas för att se hur deras behov av underrättelser kan tillgodoses.

Dessa och övriga tillägg, totalt femton punkter, innebär en mycket stor förbättring av FRA-lagen. Regeringen har uppenbarligen lyssnat mycket noga på den som kritiserat lagen. Alla alliansens riksdagsledamöter sägs nu också stå bakom lagen. Samtidigt finns det fortfarande oklarheter i det nya förslaget. I den nuvarande FRA-lagen står det till exempel att signalspaning bara skall vara tillåten vid ”yttre hot” mot Sverige. Detta skall nu preciseras, men det är oklart hur. Trots detta talar det mesta för att de flesta kritikerna inom allianspartierna nu kommer att förklara sig nöjda. Eller så är de försiktigt positiva, men vill se hur det slutliga förslaget i regeringens proposition kommer att se ut.

Samma försiktigt positiva inställning gäller antagligen många inom den så kallade bloggosfären. Men inte alla. Många av dem är emot all form av signalspaning, medan andra inte tycker att tilläggen till FRA-lagen är tillräckligt omfattande eller för luddiga.

Mest missnöjda är dock oppositionspartierna. Socialdemokraten och förre justitieministern Thomas Bodström var mycket upprörd i går, liksom miljöpartiets språkrör Peter Eriksson. Ingen av dem hade dock något att säga om de 15 tilläggen, utan kritiserade bara att regeringen inte hade börjat om från början med en utredning.

Den typen av kritik lär inte kunna hålla liv i FRA-debatten. Däremot finns det fortfarande tillräckligt många oklarheter och frågor för att FRA-debatten skall fortsätta, om än troligen inte lika intensiv. Men regeringen tar en stor risk.

Mer läsning

Annons