Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt tryck ökar livslängd

Hur ofta kollar du däcktrycket på bilen eller mc:n? Kan det vara så att du kör med för lågt tryck? Då minskar du däckens livslängd kraftigt. Åttio procent av rekommenderat tryck i däcken medför en femtedels minskning, sjuttio procent kan leda till att däckens livslängd halveras.

Annons

Med åttio procent av rätt lufttryck får du också cirka tre procent högre bensinförbrukning det betyder flera onödiga hundralappar per år för normalbilisten. För den som kör yrkesmässigt blir förlusten mångfaldigt större. Tänk också på miljön och se till att hålla nere användningen av fossila bränslen. Säkerhetsskäl är också en anledning att kolla trycket med fel tryck blir bilen eller mc:n blir svårare att manövrera.

Hur vet man då vilket tryck fordonet ska ha? Det står i bilens instruktionsbok och ofta också på en dekal på insidan av tanklocket eller på b-stolpen som finns mellan förarsätet och baksätet. Ett gott råd är att granska däcken varje gång du tankar. Ser allt bra ut kan det räcka att mäta lufttrycket en gång i månaden. Observera att lufttrycket alltid ska mätas på kalla däck.

Däckbranschens informationsråd har undersökt hur ofta bilisterna kollar lufttrycket. Det visade sig att två till tre bilister inte hade gjort det den senaste månaden eller inte visste när det gjordes senast. När Bilprovningen, Vägverket och Naturvårdsverket hade en kampanj för att höja trafikanternas kunskaper om vikten av rätt lufttryck och gjorde kontrollmätningar kunde man konstatera att de flesta hade för lågt tryck. Man har räknat ut att koldioxidutsläppen skulle minska med omkring 72 000 ton årligen genom att köra med rätt tryck.

Ska man då någonsin öka lufttrycket? Ja, om bilen är extra tungt lastad med varor eller passagerare eller du ska köra mycket fort, exempelvis på autobahn i Tyskland. Anvisningar om hur mycket trycket ska höjas bör finnas i instruktionsboken.

För motorcykeldäck gäller samma som för bildäck. På en mc är det än viktigare att ha rätt lufttryck i däcken eftersom ju den rullar på två hjul mot bilens fyra.

Källor: www.dackinfo.nu, www.vv.se, www.bilprovningen.se, www.dackia.se

Annica Brenander

Nyhetsbyrån NA Media

[email protected]

Mer läsning

Annons