Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasistisk kampanj på Norrtäljeskolor

Aktionsgrupp Roslagen har åter börjat sprida högerextrem propaganda bland skolelever.
- Under mina 20 år i skolvärlden har jag aldrig sett så här många kampanjer, säger Gunnar Kjelldahl, rektor i Norrtälje.

Annons

Under förra veckan hade Norrtelje Teknikgymnasium påhälsning av personer från Aktionsgrupp Roslagen, en sammanslutning med högerextrema åsikter och täta band till partiet Nationaldemokraterna.

Man lyckades obemärkta ta sig in i skolans lokaler och lämna tidningen Nationell Idag och diverse flygblad i entréplanets tidningsställ.

 De står och lurpassar på den förste läraren som låser upp skolan. När han eller hon har gått upp i lärarrummet passar de på att smita in, säger Gunnar Kjelldahl, rektor på Norrtelje Teknikgymnasium.

Han vittnar om att kampanjer och aktiviteter från högerextrema grupper aldrig varit så vanligt förekommande som de är just nu.

Sådana här saker har kunnat inträffa litet då och då. Men nu hände det fem gånger bara under hösten, både här och på Rodengymnasiet, säger Gunnar Kjelldahl.

På Norrtelje Teknikgymnasium försökte man lösa problemet genom att hålla rummet med elevskåpen låst längre på morgonen. Därmed kom Aktionsgrupp Roslagen inte åt att stoppa flygblad i varje elevs skåp.

Man har äver kontaktat polisen. Skolområdet är nämligen inte en offentlig plats dit alla har tillträde. Obehöriga kan avvisas efter beslut från skolledningen. När Aktionsgrupp Roslagen ändå tar sig in på skolområdet gör de sig skyldiga till olaga intrång.

Men polisen menade att det var svårt att bevisa uppsåtet. Bara om man ertappade samma personer två gånger gick det att bevisa. Bara då visste de ju med all säkerhet att de inte fick vistas på skolans område, säger Gunnar Kjelldahl.

 Efteråt lägger de ut bilder på sig själva som visar att de varit på skolan. På bilderna döljer de sina ansikten under huvor så att man inte kan identifiera dem.

Rektorn har läst igenom materialet som Aktionsgrupp Roslagen delar ut.

 Det är de vanliga konspirationsteorierna och propagandan om mångkultur som en svulst i samhället.

Gunnar Kjelldahl tror inte att Aktionsgrupp Roslagen når sitt mål, att vinna nya anhängare bland gymnasieleverna.

De vet inte att eleverna tycker att de är ganska patetiska. Eller att eleverna brukar använda flygbladen till att vika svalor som de kastar.

FAKTA

Högerextrem grupp

i Norrtälje

Enligt Mikael Ekman på Stiftelsen Expo, som bevakar och skriver om högerextremism i hela landet, är Aktionsgrupp Roslagen på snabb frammarsch. Gruppen tros ha ett 15-tal medlemmar, med bakgrund i antingen Nationaldemokraterna eller ännu extremare sammanhang.

Mikael Ekman framhöll i en föreläsning i Norrtälje i fjol att medlemmarna är effektiva på att sprida sitt budskap.

De delar ut flygblad vid Flygfyren, hissar hakkors utanför kommunhuset och sprider sin propaganda på olika sätt. De rekryterar snabbt oftast i högstadier och på gymnasieskolor.

Ingen vet varför högerextrema grupper är så framträdande i just Norrtälje. En förklaring splittringen mellan Sverigedemokrater och Nationaldemokrater. Ledande personer i Norrtälje valde att vara aktiva i Nationaldemokraterna medan Sveridemokaterna inte har någon lokalavdelning på orten. Flera personer inom Nationaldemokraterna kommer senare att ingå i Aktionsgrupp Roslagen, och delar även ut partiets tidning, Nationell Idag.

Mer läsning

Annons