Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räntesänkingen väntad på bankerna

Riksbanken sänker styrräntan till rekordlåga 0,5 procent. Bolånen på bankerna i Norrtälje sänks dock inte lika mycket.
Vad betyder räntesäkningen för dig? Kommentera!

Annons

Riksbanken fortsätter på den inslagna vägen och sänker styrräntan med ytterligare 0,5 procentenheter till 0,5 procent. Riksbankschef Stefan Ingves Co har därmed tagit ned räntan med hela 4,25 procentenheter sedan september förra året. Tisdagens sänkning var väntad och delvis intecknad av marknaden. Det betyder att de rörliga boräntorna inte påverkas i samma utsträckning. Men en sänkning med 0,20-0,25 procentenheter är att vänta, tror Bo Schotte, kontorschef på Handelsbanken i Norrtälje.

Hur de långa boräntorna utvecklas är mera osäkert, säger han.

Bo Schottes råd till låntagarna är att ligga kvar med rörlig ränta ett tag till.

Det lär inte bli någon räntehöjning den närmaste tiden. Men för den med tajta marginaler kan det vara bättre att binda lånen.

Kjell Törnblom på Roslagens sparbank är inne på samma linje.

Har du bra inkomster och goda marginaler är rörlig ränta att föredra. Den har visat sig vara billigast över tiden. Men vårt råd, som vi alltid ger, är att binda åtminstone en viss del av räntan. Då har du koll på vad ditt boende kostar, säger han.

Den historiskt låga styrräntan ger också historiskt låga boräntor. Men det är riskfyllt att göra kalkyler som baseras på dagens ränteläge, anser experterna.

Ett normalläge för ett bolån är 5-6 procent och det är de räntenivåerna bolåntagarna måste klara för att bankerna ska ge klartecken.

Bo Schotte tycker att husägarna ska utnyttja det exceptionella ränteläget och bygga upp en buffert.

Passa på att amortera eller spara, säger han.

Riksbanken spår högre räntor

Första kvartalet 2011 ligger styrräntan, eller reporäntan som den också kallas, på 0,8 procent, enligt Riksbankens nya ränteprognos.

Ett år senare, i början av 2012, har den höjts kraftigt till 3,0 procent. Så sent som i september förra året var styrräntan 4,75 procent. Finanskris och lågkonjunktur har tagit ner räntan till den rekordlåga nivån 0,5 procent på bara ett drygt halvår.

Mer läsning

Annons