Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rågsiktsscones

Annons

Ingredienser (många små eller 8 stora):

4 dl vetemjöl

6 dl rågsikt

2 tsk salt

4 tsk bakpulver

200 gr kylskåpskallt smör eller margarin

4 dl filmjölk, yoghurt eller mjölk

Gör så här:

Börja med att värma ugnen till 225 grader. Smörj två plåtar eller täck dem med bakpapper. Mät upp mjöl, salt, socker och bakpulver i en bunke. Rör om. Skär det kalla smöret i små kuber och lägg ner det i mjölet. Smula hastigt och slarvigt - så att smöret inte blir alltför finfördelat, då finns det risk att sconsen inte blir så där gott frasiga som de ska bli - ihop alltsammans med en trägaffel, med fingertopparna eller med elvisp på låg hastighet och med degkrokar. Häll sist i vätskan och blanda snabbt ihop den kladdiga degen. Överarbeta inte!

Strö ut lite vetemjöl på bakbordet. Skrapa ur degen med slickepott ur bunken och fös ihop degen. Forma antingen på traditionellt sätt: gör två runda, stora och ganska platta kakor. Platta ut dem med handflatan, skåra varje degbulle korsvis med mjölad kniv i fyra bitar. Eller forma massor av små scones som ryms tätt på två plåtar.

Grädda de stora bröden mitt i ugnen i ca 15 till 20 minuter, de mindre i cirka tio till 15 minuter. Servera brödet nygräddat.

Mer läsning

Annons