Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radioprofil vänder hem

Jorun Collin har sitt hem i Falun men sitt hjärta i Roslagen. Efter sex år som programledare och producent för radiokanalen P3 styr hon kosan mot sydligare breddgrader.
- Jag hoppas kunna landa närmare Norrtälje så småningom, säger hon.

Annons

Bor: Just nu i Falun men har även sitt hem i Argentina, Luleå och Roslagen.

Familj: Pappa Robert, Mamma Birgitta, två syskon och en pojkvän.

Aktuell: Som redaktör för packat och klart på SVT och producent för P3 planet.

Namn: Jorun Collin

Jorun Collin har aldrig varit rädd för att våga. Fem dagar innan studenten på Rodengymnasiet i Norrtälje fick hon en förfrågan om att resa till Paris och arbeta som barnflicka. Trots att hon bara kunde grunderna i franska tog hon chansen och blev kvar i tre år.

Det var tre funderarår kan man säga. Jag visste inte riktigt vad jag ville göra och jobbade därför med lite ströjobb och lärde mig franska under tiden, säger hon.

Under tiden Jorun Collin jobbade i Frankrike startade radiokanalen P3 ett utlandsmagasin där man sökte amatörkorrespondenter som kunde sända nyheter från världens alla hörn.

Jag sökte jobbet och fick det. Men det var nervöst så klart. Jag hade ingen erfarenhet och helt plötsligt skulle jag sända ett radioprogram live med massor av lyssnare. Som tur var gick det bra, säger Jorun Collin.

Det gick så bra att chefen för programmet ringde upp Jorun och frågade om hon var intresserad av att söka programledarjobbet för nästkommande år.

Det är klart att jag tvekade. Programmet sändes i riksradio och det var prestige. Jag tänkte att faller jag så gör jag det ganska hårt. Men det var helt enkelt för roligt för att tacka nej, säger Jorun Collin.

Resväskorna packades och den nya hemadressen skrevs Luleå.

Det är en trevlig stad. Trots att det ligger långt åt skogen så är det en metropol och slags kulturcentrum i norr. Dessutom är människorna otroligt trevliga, säger hon.

I Luleå mötte hon samen Lars Ánte Kuhmunen. En ung man vars liv kantas av sametraditioner där jojken spelar en avgörande roll för befolkningens berättande. Dokumentären om Lars Ánte Kuhmunen blev Jorun Collins första steg in i den dokumentära världen och den rörliga bilden.

Det var en ångest att göra dokumentär samtidigt som det var alldeles underbart då de 27 minuter långa filmen visades på SVT. Som journalist vill man alltid fråga mer men en viktigare faktor för mig var också att han själv var nöjd med filmen, säger Jorun Collin.

Och tv karriären har fortsatt. Under hösten har ett antal reportage av Jorun Collin visats i SVT:s reseprogram Packat och klart. Resor från Frankrikes gourmeherrgårdar har varvats med Filippinernas landsbygd.

Jag tycker det är viktigt att man visar fler sidor av resandet. Visst kan man ha reportage från Ibiza med paraplydrinkar och bikinis så länge man också vågar låna en bil och åka ut på landsbygden.

Själv reser Jorun Collin helst till Argentina där hon har sin pojkvän.

Han har en oas till trädgård som är mitt andra hem. Jag har nog varit där en 10 12 gånger nu.

Jorun Collins karriär har gått spikrakt uppåt. Men resan från barnflicka, radio, dokumentär och tv har inte varit någon räkmacka.

Jag har fått kämpa mig till varje jobb.Till packat och klart skickade jag in en programidé som de nappade på och likadant har det varit med de andra jobben. Man måste kämpa hårt för att hänga kvar i branschen.

Till våren kommer Jorun Collin återuppta sitt jobb som producent för P3s program planet. Därefter hoppas hon kunna komma lite närmare sina hemtrakter igen.

Jag hoppas kunna flytta till Stockholm till sommaren. Just nu är mitt hem ganska mobilt men framöver blir min fasta punkt närmare Roslagen.

Mer läsning

Annons