Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänsten i Norrtälje ökade kvinnors jobbintresse med tusen procent

När Räddningstjänsten i Norrtälje kommun vinklade om sin rekryteringsprocess - ökade antalet kvinnliga sökande med tusen procent.

Annons

Fler kvinnor har anmält sitt intresse för att bli deltidsbrandmän i Norrtälje kommun.

Det har sedan flera år tillbaka varit svårt för Räddningstjänsten att hitta deltidsbrandmän till sina brandstationer i Hallstavik, Rimbo, Älmsta och på Blidö.

Därför drog man förra året igång ett projekt med syfte att skapa en långsiktig och hållbar personalförsörjning med särskilt fokus på deltidsstationerna.

Bland annat har man annonserat efter folk i flera "nya kanaler" som sociala medier. Annonserna har dessutom utformats som mer positva och med mindre fokus på vilka krav som ställs på en brandman.

Läs även: Många besökare på eldfängt öppet hus hos räddningstjänsten

Satsningen har nu visat resultat. I den senaste rekryteringskampanjen ökade antalet sökande med 250 procent. Dessutom ökade antalet kvinnliga sökande med tusen procent, från 3 till 33.

– Vi har valt att i vår externa kommunikation tydligt lyfta fram det fantastiskt positiva i uppdraget att arbeta som brandman, samtidigt som vi förbättrat förutsättningarna för våra befintliga medarbetare. Vi har även hyllat medarbetarnas huvudarbetsgivare för deras viktiga insats och påvisat fördelarna med att ha en i personalen som har hög kompetens i brandskydd och första hjälpen, säger Norrtälje kommuns räddningschef Magnus Wallin i ett pressmeddelande.

Läs även [+]: Lokalt avtal ger deltidsbrandmännen höjda ersättningar: "Det har varit oroligt"

Det lyckade projektet har också väckt intresse hos regeringens särskilda utredare Jan-Åke Björklund som har i uppdrag att skapa ett underlag för att göra kommunal räddningstjänst mer effektiv. Han besökte nyligen Räddningstjänsten Norrtälje kommun för att ta del av konceptet och förhoppningen är nu att Norrtäljes framgångsrecept ska bidra till att skapa en effektiv räddningstjänst även i andra kommuner i landet.

I slutet av augusti höll räddningstjänsten öppet hus på alla sina brandstationer i kommunen. Även det var ett led i att öka allmänhetens intresse för att jobba inom räddningstjänsten, enligt kommunens räddningschef Magnus Wallin.

Mer läsning

Annons