Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pythagoras inleder nya satsningar

Ett idérike som inspirerar till uppfinningar och en audioguide för besökarna.
Det är två av de nyheter som industrimuseet Pythagoras inviger i dag.
 

Annons

För två år sedan öppnade Pythagoras sin barnverkstad. Där kan besökande barn och vuxna prova på mekanik och teknik vid olika stationer. Satsningen går hand i hand med museets tre ledord industrihistoria, teknikglädje och kreativitet.

I dag invigs det nya Idériket på loftet ovanför verkstaden. En utställning om uppfinningar och vad man kan hitta på om man vågar pilla sönder, prova olika idéer och klura på nya saker.

Uppfinningar finns överallt runt omkring oss. Det behöver inte vara något märkvärdigt, säger författaren Margareta Lindberg, som jobbar med satsningen.

En rad exempel finns med på utställningen. En slips med fack för mobilen. Städtofflor till hunden. Ett paraply med krokar att hänga matkassar på. En hjälm med inbyggd pappersrulle för snuviga.

Teknik och mekanik kan vara både enkelt och roligt, det vill vi förmedla, säger Pythagoras chef Erika Grann.

Idériket vänder sig i första hand till skolor och har en koppling till föreningen Snilleblixtar som jobbar med uppfinningar och kreativitet hos barn. Tanken är att ha en utställning på loftet varje vår och höst, den första blir nu till hösten.

Andra besökare kan också ta del av utställningen och låta sig inspireras av kluriga idéer och lustiga lösningar. Förutom olika smarta uppfinningar finns en bensinpump där man kan tanka idéer ur ett duschandtag.

Idériket är en av de nyheter som invigs på Pythagoras i dag. En annan är en ljudguide som tagits fram för att besökare ska kunna gå runt på egen hand i museet.

Nu kan enskilda besökare komma hit när som helst på vardagarna. Man måste inte boka en gruppvisning längre, man kan ringa och boka ett enskilt besök, säger Erika Grann.

Guiden berättar ur ett mänskligt perspektiv, med olika röster som beskriver hur det var att arbeta i fabriken en gång i tiden.

Vi har plockat material ur intervjuer som gjorts med arbetare som jobbat här. Det är deras egna berättelser som man får höra. Det är viktigt med den mänskliga aspekten, säger Erika Grann.

Årets tre andra nyheter är en ny lärarhandledning, utrustning för att kunna använda kaféet som konferenslokal och en ny hemsida som också öppnar i dag.

Mer läsning

Annons