Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pythagoras får mera pengar

Pythagoras närmar sig ett nytt avtal med kommunen.
Förslaget innebär att bidraget höjs, under förutsättning att industrimuseet uppfyller villkoren.
- Nu har vi en chans att fortsätta driva museet, säger chefen Erika Grann.

Annons

Pythagoras har väntat länge på ett nytt ekonomiskt avtal med kommunen. Nu har höstens förhandlingar lett fram till ett förslag om ett tvåårigt avtal.

 Äntligen, säger museichefen Erika Grann.

Tidigare fanns ett flerårigt avtal som gav Pythagoras 730 000 kronor per år i bidrag från kommunen. I år fick museet ett extra bidrag på 200 000 kronor för att klara ekonomin. Då var läget kritiskt.

 Vi var två dagar från uppsägning, det har varit ett turbulent år, säger Erika Grann.

Det nya avtalet har en ny konstruktion. Museet får ett grundbidrag på 740 000 kronor, dessutom utgår ett tilläggsbidrag på 250 000 kronor om ett antal vilkor uppfylls. Det handlar bland annat om öppettider, besöksiffror och antal visningar.

 Jag förstår att kommunen vill veta vad pengarna går till. I princip är det samma saker som vi gör i dag, säger Erika Grann.

Hon är lättad över att parterna enats kring ett avtalsförslag. Ekonomiskt innebär det att museet kan drivas vidare, även om Pyth­agoras hade begärt betydligt mer, cirka 1,2 miljoner kronor, från början.

 Det kommer inte att finnas några pengar till fastighetsskötsel de här åren heller, det finns inga marginaler i budgeten, men vi blir kvar.

Ett av avtalsvillkoren är att antalet besökare bör öka. Förra året steg besökssifforna kraftigt när Barnens verkstad öppnade, i år ligger siffran kvar på ungefär samma nivå, cirka 10 000 besökare.

Stöd från Sparbanken

Tidigare i år fick Pythagoras ett bidrag från Sparbankens stiftelser på 300 000 kronor, som bland annat ska användas till audioguid­er så att besökare kan gå runt på egen hand. Dessutom bidrar Sparbanken med upp till 100 000 kronor till skolklasser.

 Stödet från Sparbanken betyder oerhört mycket. Vi får möjlighet att öka antalet besökare och öka våra intäkter.

Än så länge är avtalet ett förslag. Det ska tas upp i Pythagoras styrelse på måndag och i kultur- och fritidsnämnden nästa torsdag.

Avtalet löper under två år, under samma period ska Roslagsmuseet renoveras. Frågan är vad som händer sedan.

 Det måste diskuteras, vi ska jobba med den frågan och ägna krafter åt hur de nya museerna ska se ut, säger kommunens kulturchef Björn Ahlsén.

Han har fått i uppdrag att arbeta fram en kulturvision för Norrtälje kommun. Där ingår museerna och kulturarvet. Pythagoras ordförande Jan-Bertil Schnell ser positivt på kommande diskussioner.

 Det är roligt att få en dial­og med kommunen. Det måste hända något på museisidan, vi har förhoppningar om att få mer samarbete och samverkan.

 I grunden är det en fråga om vad kommunpolitikerna vill och hur mycket de är beredda att satsa. Det går inte att bedriva verksamhet utan pengar.

Mer läsning

Annons