Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privatisering av skolor överklagas

Beslutet att omvandla Bålbro och Grindskolan till friskolor har överklagats. Anledningen är att försäljningen skett utan upphandling vilket upprör.

Annons

Vår överklagan bygger på att kommunen helt enkelt har lämnat över skolverksamheten till första bästa som visat intresse. Det ska inte vara möjligt att skänka bort en verksamhet på det här sättet, säger Marita Jeansson, ledamot i barn och skolnämnden,som överklagat beslutet tillsammans med Olle Jansson, vice ordförande i barn och skolnämnden.

De personer som i dagsläget kommer att ta över verksamheten på de båda skolorna är dess rektorer, som är anställda av kommunen. Det bättre alternativet skulle enligt Marita Jeansson ha varit att göra en upphandling för att undersöka om det finns fler intressenter.

Man måste ju kontrollera om det finns fler och bättre alternativ. På det här sättet stödjer kommunen enskilda personer vilket helt går emot deras regler. Privatiseringserbjudanden måste ut på öppna marknaden för en rättvis bedömning.

Enligt Ann S Philgren som är ordförande i barn och skolnämnden så kommer dock beslutet om friskolornas nya ägare förmodligen stå kvar.

När det gäller skolor och dess verksamhet så kan man inte utsätta dem för samma slags konkurrens som andra företag. Det skulle underlätta och vara en möjlighet för kommunen, men så ser inte lagstiftningen ut idag.

Skulle beslutet stå sig så kommer Bålbro och Grindskolan att starta sin verksamhet som friskolor under hösten 2009. 

Lina Jonsson [email protected]. se

Mer läsning

Annons