Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Priserna på bostadsrätter sjönk kraftigt

Priserna på bostadsrätter i Norrtälje kommun sjönk med 20 procent förra året. Bara tre kommuner i landet hade ett större prisfall. Några fastighetsmäklare tror att botten är nådd medan andra befarar att raset fortsätter.

Annons

Även villorna i kommunen blir billigare, enligt siffror från Mäklarstatistik. Under perioden oktober-december 2008 gick priserna ner 11 procent jämfört med kvartalet före (juli-september). Men sett över hela året sjönk villapriserna ”bara” med 4 procent.

Lars Karlsson, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Norrtälje, tror att raset på bostadsrätter beror på det höga utgångsläget.

Norrtälje har haft en väldigt stark prisutveckling tidigare. När marknaden vände blev fallet därför större, säger han.

Enligt Lars Karlsson har en central tvårummare i Norrtälje stad sjunkit i pris med cirka 200 000-300 000 kronor under de senaste månaderna.

Han ser positivt på 2009. Lägre boräntor i kombination med pris- och skattesänkningar gör att människor med jobb har god ekonomi.

Jag tror att bostadspriserna håller sig i stort sett oförändrade i år.

Karlsson får dock mothugg av Peter Hellman, mäklare hos konkurrenten Fastighetsbyrån.

Bankernas lånevillkor är tuffare och varslen är ett stort orosmoment. Priserna sjunker ytterligare 20-30 procent i år med vissa undantag. säger han.

Mer läsning

Annons