Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Preemrånare dömd till skyddstillsyn

Maskerad och beväpnad med en luftpistol tvingade mannen till sig 7 300 kronor från kassörskan på bensinmacken. Nu har han dömts till skyddstillsyn med särskild föreskrift om vård.

Annons

Den 23-årige mannen som rånade Preem-macken vid Knutby Torg i mitten av maj hävdade under den efterföljande rättegången att han begick brottet för att han var i akut behov av pengar för att lösa en narkotikaskuld. 

Men de två personerna som jobbade på macken var tuffare än vad mannen hade räknat med. Då 23-åringen lade ifrån sig vapnet för att gräva fram pengar ur kassan såg de sin chans och hoppade på honom bakifrån. Under tumultet som uppstod sprayade 23-åringen pepparspray i ansiktet på en av de butiksanställda varpå han lyckades slita sig loss, rusa ut och trampa hem på den cykel han stulit tidigare på dagen. 

23-åringen har flera domar bakom sig. Han har tidigare dömts för stöldbrott, skadegörelse, narkotikabrott och en grov misshandel. När Norrtälje tingsrätt nu dömde mannen för rånet mot Preem tog de hänsyn till att brottet är uppenbart missbruksrelaterat och att 23-åringen med skärpa har framhållit att han är fast beslutet att ta sig ur detta missbruk men att han behöver aktiv hjälp. Enligt tingsrätten är det från såväl samhällets intresse som utifrån omsorg om 23-åringens person så pass angeläget att han får en ny chans med kontraktsvård att de skäl som talar för fängelse får vika. Om tingsrätten hade dömt ut fängelse hade straffet blivit ett år i fängelse. Han ska även betala tillbaka 7 300 kronor till Preem och sammanlagt 29 000 kronor i skadestånd till de butiksanställda.

Åsa Forsberg

[email protected]

0176-795 88

Mer läsning

Annons