Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poppelsvärmaren är lik - men ingen vampyr

Stor som en uppblåst trollslända, gråbruna vingar och läbbig som attan.
Kan det vara en vampyrfjäril som har hittat till Norrtälje? target=”_blank”>Se en vampyrfjäril suga blod - extern YouTubelänk

Annons

För ett par dagar sedan kom den första rapporten om att en vampyrfjäril, som vanligen bor i Asien, dokumenterats i Skutskär, strax utanför Gävle. Sedan dess har rapporterna duggat tätt.

Frugan och jag satt och fikade vid båthuset häromdagen när den landade på väggen. Jag har aldrig sett nåt liknande, den var riktigt läskig med sin snabel, säger Janne Jansson i Harka utanför Norrtälje. 

Det han beskriver är vad han tror är sitt första möte med vampyrfjärilen.

Den var stor som en uppumpad trollslända och först tänkte jag slå ihjäl den. 

Men istället för att ta till våld tog Janne Jansson fram mobiltelefonen och fotograferade det vingprydda monstret. Det var klokt gjort.

Vampyrfjärilen är mycket, mycket sällsynt och det är inte alldeles lätt att känna igen den, säger entomolog (insektsforskare) Jan-Olof Björklund, bosatt i Västernäs i Herräng, som var den som i förra veckan hittade det första exemplaret av vampyrfjärilen i Sverige. 

De senaste dagarna har hans telefon ringt oavbrutet.

Det börjar ramla in rapporter om vampyrfjärilar från hela landet. Det senaste samtalet var från Ängelholm och strax innan ringde någon från Tierp, säger han.

Den huvudsakliga födan för vampyrfjärilen är frukter och växter och tårvätska från djur. Men i vissa fall kan den manliga populationen även välja att smaska i sig blod. Det är mycket ovanligt att människor blir stuckna.

Men när den väl sticker ska det göra rätt så ont. Den har ju en ordentlig snabel som är väldigt hård som den ska ner med, säger Jan-Olov Björklund. 

Men hur var det nu med Janne Janssons vingbärande monster?

Nej, vid en närmare kontroll visar det sig att det inte är någon vampyrfjäril utan en poppelsvärmare.

Enligt Jan-Olov Björklund är det lätt att ta miste på de olika arterna.

Poppelsvärmaren är vanlig och verkar ha ett bra år i år. Så här års ser man dem ofta på kvällarna på husväggar och runt gatlampor. Men den är nästan dubbelt så stor som vampyrfjärilen. 

Om vampyrfjärilen avser flytta till Norrtälje kommun lär Jan-Olov Björklund bli en av de första att bli varse.

Han inventerar insektslivet längs Roslagens kust på uppdrag av Norrtälje Naturvårdsstiftelse.

Jag tror att vampyrfjärilen skulle kunna hitta lämpliga biotoper i vissa områden på Rådmansö, säger han. 

Åsa Forsberg

Mer läsning

Annons