Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polsk supertalang klar för Rospiggarna (videoklipp)

Rospiggarna har gjort klart med en polsk supertalang. 17-årige Maciej Janowski skriver på sin hemsida att han nästa säsong ska köra för Hallstaviksklubben.
- Det känns bra, vi har jagat honom i konkurrens med nästan alla elitserielagen, säger Rospiggarnas ordförande Anders Östling.

Annons

Speedwaylaget Rospiggarna fortsätter sin utstakade väg att kontraktera unga lovande speedwayförare. Till i fjol var det tjecken Lubos Tomicek, till nästa säsong blir det ett polskt superlöfte vid namn Maciej Janowski. 17-årige Janowski har redan hunnit med att visa att han har mycket hög kapacitet, vilket om inte segern i polska juniormästerskapet för U21-förare vittnar om.

Han var också banreserv vid GP-finalen i Bydgoszcz, där han då körde in en poäng i sitt enda heat efter att ha slagit Martin Smolinski. Och han har slagit storstjärnor på löpande band i polska Extraliga där han kör för Wroclaw.

Han har hög kapacitet och det är mycket på grund av Greg Hancock som Janowski valde Rospiggarna. Janowskis pappa (Piotr) är god vän med Greg Hancocks polske mekaniker, säger Östling.

Janowski berättar på hemsidan att han är medveten om att det första året i Sverige kommer att bli tufft, och att han därför ”är mycket glad över att få ingå i samma lag som den erfarne och hjälpsamma amerikanen Greg Hancock,” vars mekaniker Rafal Haj tidigare har hjälpt Janowski med hans motorer.

Jag kommer att ha två fullt utrustade cyklar redo i Sverige, det måste jag bara ha, skriver Janowski.

Rospiggarnas kontrakt med Janowski är på ett år.

Vi ville skriva på två år, men jag kan förstå honom, säger Östling. Om han lyckas i Sverige vill han väl ha möjlighet att förhandla till sig ett bättre kontrakt.

Janowski, som inte kört i Sverige tidigare, kommer att få ingångsnittet 5,65, alltså det snitt han har i sin hemmaliga.

Vi ska nog inte ha för stora förväntningar på honom. Han är som sagt bara 17 år, säger Östling.

Någon risk att han, som Tomicek i år, gapar över för mycket och bränner ut sig?

Tror inte det, han har nog bättre rådgivare omkring sig, säger Östling.

Opole 2007. Maciej Janowski i röd hjälm.

Mer läsning

Annons