Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker vill lägga ner socialkontor

Socialnämnden riktar nu besparingsblickar mot socialkontoret i Hallstavik. Man har påbörjat en konsekvensanalys om avveckling av kontoret.
- Det finns inga beslut tagna, säger Åke Malmström (kd), ordförande i socialnämnden.

Annons

Det är socialnämnden som gett förvaltningen i uppdrag att göra en konsekvensanalys om avveckling av socialkontoret i Hallstavik. Enligt Åke Malmström återstår mycket av arbetet. Hittills har man enbart tittat på siffror.

Vi måste också analysera och väga in hur folk i bygden drabbas av detta. Vi vet att socialkontoret har en väldig stor betydelse för många, säger Åke Malmström.

Vi ser över olika delar i vår verksamhet och Hallstavikskontoret ingår i ett helt koppel av besparingar som vi tittar på, säger Åke Malmström. Han räknar med att socialnämnden är klar med sin konsekvensanalys före årsskiftet.

Oppositionen är klart emot en nedläggning av socialkontoret.

Det behövs ingen tjänstemannautredning, Hallstaviks socialkontor ska vara kvar. Socialtjänsten måste ha en plats för dem som behöver hjälp i norra kommunen, säger oppositionsrådet Elisabeth Björk (s).

Hon pekar på att i ena ögonblicket anser de borgerliga att Hallstavik är en viktig tätort som man ska satsa på, och i nästa ögonblick är man beredd att dra in olika servicefunktioner.

Det skulle bli ett hårt slag för Hallstaviksbygden om man väljer att stänga deras socialkontor. Det vore obegripligt om majoriteten låter detta hända med tanke på det omfattande arbete som pågår för att stötta bygden i samband med varslen på pappersbruket.

På kontoret jobbar i dag fyra anställda. Dessutom reser personal från Norrtälje till Hallstavik för att arbeta vid olika tillfällen.

Catarina Odenberg är chef för lokalkontoret.

Som läget är i dag med nedskärningar vid bruket behövs kontoret, säger hon.

Bakgrunden till att Hallstavikskontorets framtid utreds är socialnämndens ekonomiska problem. Underskottet för 2008 beräknas hamna på runt 18 miljoner kronor.

Socialnämnden ska självklart ha en bra och effektiv verksamhet, men det går inte om man ska genomföra fler besparingar, säger Hanna Stymne-Bratt, gruppledare i socialnämnden.

Mer läsning

Annons