Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker smugglade usb-minne

Han är flygrädd. Men åkte nyligen till Vitryssland på uppdrag av utrikesdepartementet. Med sig smugglade den moderate kommunpolitikern Mikael Eriksson från Norrtälje usb-minnen till vitryska ungdomar.

Annons

För några år sedan stod 22-årige Mikael Eriksson och stekte hamburgare i en grillkiosk. Sedan dess har karriärstegen varit både snabba och långa.

I dag har Norrtäljepolitikern utrikesdepartementet, UD, som arbetsplats där han sitter som sakkunnig åt Sveriges utrikesminister Carl Bildt.

Uppdraget innebar nyligen en resa till Vitryssland och landets huvudstad Minsk i sällskap med en handläggare på UD. Då tog Mikael Eriksson chansen att smuggla med sig usb-minnen från Sverige.

 Jag lämnade dem till representanter för en ungdomsorganisation. Vi träffades i en bar för att ingen skulle märka något, säger han.

Vitryssland kallas av många för Europas sista diktatur och har fått kritik bland annat från Sverige för att bryta mot mänskliga och demokratiska rättigheter och för att ha stora brister när det gäller förenings-, press- och yttrandefrihet.

Vitryska journalister får enligt Mikael Eriksson inte skriva vad de vill i tidningen utan har en statlig handbok, där det tydligt står hur de ska förhålla sig i olika frågor.

Norrtäljepolitikern berättar också att tillgången till internet inte är stor. Ofta är enda möjligheten att komma ut på nätet att besöka något internetkafé. Men dit kommer säkerhetspolisen KGB med jämna mellanrum för att se vilka adresser olika personer har besökt.

 Det var bland annat därför det var viktigt för ungdomarna jag träffade att få usb-minnena. Det kändes bra att kunna hjälpa till. För mig som själv är politiskt aktivt är det otroligt svårt att föreställa sig hur det skulle vara om staten hade så mycket makt.

Men vad säger UD om att du som representant från Sverige hjälper ett vitryskt ungdomsförbund?

 Det här var något jag gjorde under den tid av vistelsen jag hade semester. Det har inget med jobbet att göra.

 Men jag tror inte att någon tycker något särskilt om det. Från Sveriges sida är vi tydliga i vår kritik av bristen på respekt för mänskliga rättigheter i Vitryssland. 

Annika Jeppsson

[email protected]

Mikael Eriksson

Ålder: 22 år.

Bor: Hemma hos mamma i Frötuna och i en övernattningslägenhet i Sundbyberg.

Familj: Mamma, pappa och fem syskon.

Parti: Moderaterna.

Gör: Är politisk sakkunnig åt utrikesministern Carl Bildt och sitter i kommunfullmäktige i Norrtälje.

Intressen: ”Politik. Jag har inte så mycket fritid.

Men gillar att läsa thrillers av författare som

Tom Clancy. Och så

håller jag på att lära mig ryska”

Vitryssland

Vitryssland är en före detta Sovjetrepublik.

1991 blev landet, som gränsar mot Polen, Litauen, Lettland, Ryssland och Ukraina, självständigt.

Sedan 1994 styr president Alexander Lukasjenko. Han får hård kritik av både EU och USA och anses föra landet i en diktatorisk riktning.

Mer läsning

Annons