Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker hotas till livet

”Passa dig jävligt noga, en trafikolycka händer så lätt”. Heltidspolitikern Kristian Krassman (S) fick ta emot anonyma hot både på sin blogg och i brev som skickats till hans privata bostad. Han är inte ensam.

Annons

Var femte politiker har utsatts för hot någon gång under det senaste året.

Kristian Krassman har inte polisanmält händelserna men han samlar hoten på hög för att kunna överlämna dem som bevis om de någon gång blir verklighet. Han är inte rädd, men på sin vakt.

Igår kände jag mig påhoppad när jag skulle köpa korv. Personalen ropade på mig och jag kände att jag gjorde mig beredd på strid. I själva verket undrade de om vi kunde ha något samarbete under valrörelsen. Hoten har förändrat mitt sätt att tänka. Det är olustigt, men jag är aldrig rädd.

Ett av hoten som Kristian Krassman utsatts för kom i ett handskrivet brev till hemadressen.

Det stod att jag skulle slås sönder och samman med ett baseballträ om de såg mig på stan.

Hur man reagerar på sådana här hot bottnar i hur man är som person.

Enligt en undersökning som gjorts på Göteborgs universitet har tjugo procent av politikerna hotats det sista året. Tre procent har utsatts för direkt fysiskt våld. Norrtäljes kommunalråd Kjell Jansson (M) har själv aldrig blivit hotad, men känner andra som blivit det.

Ja, vi känner till att vissa som sitter i kommunfullmäktige har blivit hotade men det är bäst att tiga, det blir bara värre om vi pratar ut i media, säger han.

Kristian Krassman anser till skillnad från Kjell Jansson att frågan måste ventileras öppet.

Det är en strutsmentalitet. Hot måste lyftas upp till ytan, för det är inte okej. Jag tror inte alls att det eskalerar för att man talar öppet om det. Det är en demokrati som måste försvaras och det är en mänsklig rättighet att få säga vad man tycker, säger han.

Fritidspolitiker Hanna Stymne-Bratt (S) håller med.

Politiker vill ju göra något bra för samhället oavsett partitillhörighet och åsikt. Om många upplever hot kanske färre vågar engagera sig politiskt i framtiden, säger hon.

Jag känner politiker som har ändrat sina liv efter hot, men jag personligen känner att hoten nästan fungerar som extra bränsle när jag tar debatt med extremhögern. Det visar på en svaghet i deras sätt att debattera. Där argumenten tar slut tar nävarna vid, säger Kristian Krassman.

Hanna Stymne-Bratt, Kristian Krassman och Kjell Jansson är samtliga överens om att de flesta hoten kommer från extrema grupper som exempelvis extremhögern, men hoten har oftast ingen avsändare.

Kristian Krassman känner inte till vilka som hotat honom.

Allt är anonymt. Om de stod öga mot öga mot mig tror jag inte att de skulle våga göra något, säger han.

Mer läsning

Annons